Najzdraviji hrono hleb iz kućne radinosti

Savršen hleb za hrono shranu

Jeste li već probali domaći hrono hleb? Ako niste, vreme je da se on nađe na vašoj trpezi. Brzo se pravi, a mnogo je zdraviji i bolji od kupovnih hlebova. Oni sadrže belo brašno i obiluju kalorijama I štetnim aditivima.

Ovaj zdrav hleb nije namenjen samo osobama koji su na hrono ishrani. Mogu ga koristiti svi koji vode računa o svom telu i zdravlju.

Pored toga što je hranljiv, veoma je ukusan i može nam pomoći u zdravom mršavljenju.

Dodatno čisti creva i sprečava ulaz masnoće u organizam, zbog mnoštva dijetskih vlakana. Beskvasni hrono hleb od heljde se posebno  preporučuje onima koji imaju problema varenjem i zatvorom stolice.

U nastavku saznajte kako možete napraviti domaći  hrono hleb. On ne goji, a fantastičan je po svom ukusu.

Domaći hrono hleb bez glutena
Domaći hrono hleb bez glutena

ŠTA JE ZAPRAVO HRONO HLEB

Sastav beskvasnog hrono hleba zavisi od brašna i žitarica od kojih se mesi.

On je poseban po tome što se mogu koristiti različite vrste zdravih semena. Upravo, te semenke daju jedinstven ukus hlebu.

Ako želite napraviti zdrav hrono hleb koji uvek uspeva, preporučujemo upotrebu brašna od heljde, spelte, raži, ali nikako nemojte upotrebljavati belo brašno.

Njega trebate  izbegavti jer ima veoma malo bioloških vrednosti, a puno skroba.  Siromašno je po svom sastavu, jako malo ima dijetskih vlakana, vitamina i minerala što nije dobro za naš organizam.

Domaći beskvasni hleb sa heljdom,  ima mnogo proteina i vlakana. Pozitivno utiče na organizam zbog vitamina C, B6 i B3 (niacin). Bogat je i mineralima magnezijuma, gvožđa, mangana i fosfora. Heljda smanjuje rizik od kamena u žuči, dijabetesa i ateroskleroze. Štiti krvne sudove i poboljšava cirkulaciju.

Mogu je koristiti i oni koji su osetljivi na gluten, jer ga ona u sebi ne sadrži ovaj protein.

 Ako pravite domaći hleb za mršavljenje, koristite brašno od dijetskih vlakana, jer su odličan izvor masti, proteina i ugljenih hidrata.

Upotrebom dijetskih vlakana u hrono hlebu poboljšavate metabolizam i cirkulaciju. Stimulisaćete probavu, sniziti šećer i holesterola u krvi.

KORISTITE BRAŠNO OD OVSA I JEČMA

Ječam je bogat mineralima ( gvožđe, fosfor, kalijum, cink i selen), vitaminnima K, A, B i E. Dobar je i kao prirodni antioksidant. Eliminiše zatvor i probavne probleme.

Ovseno brašno je bogato prehrabrenim vlaknima, zdravim mastima i proteinima. Veoma je dobro za snižavanje holesterola, dijabetesa i hroničnih bolesti.

Upotrebom ovsenog brašna u hrono hlebu smanjujete i napetost. Nema u sebi gluten, što je veoma dobro ako ste na njega alergični.

Sigurno se pitate, sadrži li hrono hleb kalorije? S obzirom da nam pomaže u zdravom mršavljenju, u maloj meri je kaloričam.

  • O heljdinog belog brašna sadrži   348 KCal
  • heljdinog crnog brašna 347 KCal
  • brašno od ječma 353 Kcal
  • raženog belog brašna       356 Kcal
  • raženog crnog 360 Kcal

Hrono hleb sa speltom je takođe dobar izbor, ako ste osetljivi na pšenično ili neko drugo brašno.

Osim što je dobra zamena, bogat je vitaminima, ugljenim hidratima, mineralima i mastima. Jedino što ima malo gluten u sebi, pa onaj ko je alergičan trebalo bi da ga izbegava.

Ako ga češće upotrebljavate ovaj domaći hleb ojačaće te svoj imunološki sistem, što vam predstavlja preventivnu zaštitu od prehlade i raznih virusa.

Odlično deluje na creva i probavu, sprečava nadimanje i reguliše probleme sa gasovima i zatvorom. Jednom rečju možemo reći da je hrono hleb savršena mešavina i idealan izvor proteina, mangana, fosfora, dijetalnih vlakana, vitamina E i B, a naročito selena.

Selen je naročito važan za normalnu funkciju štitne železde, normalizuje imuni sistem i doprinosi zdravom izgledu kose i noktiju.

KOME JE NAMENJEN BESKVASNI HLEB?

Hrono ishrana je postala veliki hit nekoliko godina unazad. Pokazala se kao veoma uspešna za gubitak telesne težine. Ova dijeta je zanimljiva jer se mogu jesti slatkiši i hleb- tj. beskvasni hrono hleb bez glutena i aditiva.

U ovom načinu ishrane bitno je kombinovati namirnice u datim vremenskim periodima. Vreme između obroka treba biti oko četiri sata. Ukoliko ste izabrali  hrono dijetu, jako je važno kakav hleb jedete.  Uz to, izbegavajte gazirana pića koja sadrže šećer i veštačke zaslađivače.

Izbacite iz ishrane i sve proizvode koji sadrže transmasti (biljne masti, pekarske proizvode, biljni sir, maslac…).

Zdravi domaći hleb bez kalorija može vam biti veliki korak i početka hrono dijete. Ukoliko ste krenuli sa  takvom ishranom uz nezaobilazni beskvasni  hleb, trebate  početi i sa fizičkom aktivnošću.

Budite dosledni i uporni, pa ćete shvatiti u kojoj meri je hrono ishrana uticala na vaše telo i zdravlje.

Hleb sa heljdom ili nekim drugim brašnom preporučuju se svim uzrastima. Kao i sve namirnice jedite ga u onoj količini koja odgovara vašem organizmu. Fantstičan je svojim izgledom, a i ukusom.

Možete ga grickati kad god poželite bez staha da ste uneli prviše kalorija u svoj organizam. Uz njega nećete povećati svoju telesnu težinu.

NAJBOLJI RECEPTI  ZA DOMAĆI HRONO HLEB

Kako sami da napravite domaći hrono hleb koji ne goji?

Ponudićemo vam nekoliko recepata, a vi se odlučite sami koji ćete prvi da probate.

HRONO HLEB OD RAŽENOG I HELJDINOG BRAŠNA

Potrebno je :

  • 400g pšeničnog brašna (integralnog),
  • 250g raženog brašna,
  • 150 g heljdinog brašna,
  • 4 kašičice ulja,
  • 1 kašičica soli,
  • pola litre vode,
  • semenke po želji (lan, susam, suncokret, semenke od bundeve).

Priprema:

Prvo umešajte brašno i dodajte prašak za pecivo, a zatim ostale sastojke i mesite dok ne dobijete glatku gustu masu. Kada ste umesili testo, pecite ga u plehu koji ste prethodno namazali margarinom ili stavite masni papir za pečenje. Kad se ispeče poprskajte ga vodom (samo malo da korica omekani) i zavijte ga u krpu da se ohladi.

INTEGRALNI HRONO HLEB SA SEMENKAMA

Potrebno je:

  • 500g pšeničnog integralnog brašan,
  • 3 kašike brašna od (heljde, ječma i raženog – pomešajte ove tri vrste i upotrebite tri kašike),
  • 2 kašike semena bundeve,
  • 2 kašike semena lana,
  • 2 kašike semena suncokreta,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 1 kašičica sol,
  • pola litre vode.

Priprema:

Pomešajte sve vrste brašna, semenke i prašak za pecivo, postepeno dodavajte vodu dok ne dobijete glatku masu. Oblikovan hleb stavite u pleh, pospite semenka i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici.

Pečen hleb poprskajte sa vodom i zavijte u krpu da se ohladi.

KAKO SE PRAVI HLEB OD SPELTE

Potrebno je:

  • 3 šolje speltinog brašna,
  • 1 šolja vode,
  • 1 prašak za pecivo,
  • kašičica soli,
  • malo sode bikarbone (na vrh male kašike),
  • po želji možete iscediti malo limunovog ili soka od limete.

Mera je šolja od 2 dcl.

Kao i prethodni recept umesite sve sastojke i pecite svoj domaći hrono hleb.

SAVET PLUS

Nemoj nikad seći vruć hleb, jer će biti mljecav i izgledaće kao ne pečen, a kada se ohladi biće jako tvrd i ne baš ukusan.

GDE KUPITI ZDRAV HRONOV HLEB

Ako ste nevešti ili nemate vremena za pravljenje domaćeg  hleba sa praskom za pecivo kod kuće možete ga kupiti i supermarketima IDEA, Maksija, Rode , Merkatoru pa čak i online Maksi prodavnici.

Cene kupovnog hrona hleba  se kreću od 79,99 dinara pa nadalje u zavisnosti od čega je napravljen i kolika mu je gramaža.

Zdrav beskvasni hleb po receptu dr. Ane Gifing, koja vodi program hrono ishrane, možete kupiti za 145 dinara u prodavnicama Roggenranta koje se nalaze u Beogradu. Njen hleb vam je dostupan i u većim supermarketima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *