5 važnih saveta koje ne smete zanemariti prilikom organizacije putovanja

Postoji ona stara rečenica da kada nam neko kaže da je bogat, treba ga pitati gde je putovao. I zaista, sticanje znanja, emocija, otkrivanje nekih skrovitih krajeva, učenje jezika, upoznavanje drugih kultura i jeste jedno od najvećih bogatstava koje život može da nam pruži. Nekome je putovanje način da se skloni od svakodnevice, a drugima je putovanje princip života i metodologija koja prati čitavo postojanje.

Pripremiti se za putovanje, znači i dobro isplanirati put, ali i imati procenu kada su improvizacije moguće. Mi vam, stoga, preporučujemo da na sledeći način isplanirate svoja putovanja, bilo da vam je potreban smeštaj u Beogradu, negde drugde na Balkanu ili na najdaljim destinacijama.

  1. Uradite istraživanje

Pre nego što se upustite u putovanje, makar to bilo i na dan, dva, preporučujemo vam da uradite istraživanje i uputite se u to šta biste sve na mestu na koje idete mogli da vidite. Da li će to biti muzeji, galerije, parkovi, biste na otvorenom, zabavni sadržaji, to je sve na vama.

Međutim, imati dobar plan, od koga, na koncu, možete i odustati ili ga prepraviti, sigurno ima svoju draž. Zbog toga, zahvalite se internetu i istražite krajeve u koje krećete.

  1. Bezbednost je važna

Ukoliko putujete automobilom, nemojte zaboraviti da makar na kratko obiđete svog majstora i proverite kaiševe, filtere, pločice na kočnicama. Iako je na svakom putu moguć kvar, i takve se stvari ne mogu predvideti, ipak prevenirajte probleme, tako što ćete proveriti sve aspekte svog prevoznog sredstva.

Ako na put krećete autobusom, porazmislite o tome o kom se autoprevozniku radi, ali i koliko je on povoljniji od ostalih, i šta eventualno ostali nude.

Takođe, smeštaj u sigurnom delu grada vas može poštedeti nepotrebne brige i glavobolje.

  1. Ne pakujte previše stvari

Iako svi vole da imaju rezervu među koferima, na kraju se ispostavi da uvek nosimo mnogo više stvari nego što nam je zaista potrebno. Napraviti dobar plan i raspodeliti garderobu, ali i dodatnu opremu, svojevrsno je umeće koje se vežba.

Zato vam preporučujemo da pre puta pogledate u prethodna putovanja, i razmislite šta ste zaista koristili. To će vam možda osloboditi prostora za nešto drugo, što će vama ili vašim saputnicima biti od koristi.

  1. Brige ostavite kod kuće

Koliko god želeli da stvari držite pod kontrolom, psiholozi kažu da to nekada jednostavno nije moguće. A nije ni neophodno. Putovanja i služe tome da određene probleme ostavite po strani i da ih ako je moguće sagledate iz drugog ugla. Zato je savet koji sigurno ne može da se ospori, da brige ostavite kod kuće.

Iako to ne znači da ćete od njih pobeći zavazda, sigurno će vam nova iskustva doneti nove poglede i načine da prenebregnete problem. Uostalom, ne kaže se uzalud da, ako je nešto previše dugo vaš problem, onda to više i nije vaš problem.

  1. Isplanirajte rutu

Nije na odmet da imate makar plan o tome gde ćete spavati, gde jesti, a u kom smeštaju odmarati. Makar deo svog putovanja treba isplanirati tako da znate gde ćete provesti koji dan, ali vas to naravno ne sprečava da putovanju pristupite onako kako je Zoran Radmilović pristupao glumi. Kada tekst zna u prst, mogao je da improvizuje na sceni.

Prema tome, suština dobre improvizacije upravo jeste dobra spremnost. Svi usputni koraci, svako odstupanje od mape i plana puta, dan kraće ili duže, improvizacije su koje putovanjima daju dodatnu draž.

Putovanja su naizgled stihijska. Međutim, i bajkeri i moreplovci i svi oni koji su zemaljsku kuglu obilazili uzduž i popreko znaju koliko je važno imati nacrt putovanja. Prema tome, nemojte da putovanjima pristupate neozbiljno, jer se objektivno gledano, može dogoditi da zalutate već prvog dana i da vam se dobar deo pretvori u traganje koje ne donosi uživanje niti učenje. A to su valjda dve suštine svakog puta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *