Ajuverdska ishrana – šta je ajuverda i koji su osnovni principi ove drevne nauke?

zacini-tegle-biber-lovor-paprika

Ajuverda ili ajuverdska medicina je oblik tradicionalne medicine poreklom iz Indije. Ovaj prirodni metod lečenja se već hiljadama godina praktikuje u Indiji i određenim delovima Azije. Sveobuhvatno gledano, ajuverda je nauka o životu, koja nas uči da su stanje ravnoteže i harmonije ključni za dobro zdravlje i kvalitetan život.

Ajuverdska medicina čvrsto veruje da je ishrana osnova zdravlja, da tok obedovanja predstavlja proces u kome razvijamo ili zdravlje ili bolest, a zdrava hrana se smatra najboljim lekom.

U nastavku teksta saznajte koje su osnove ajuverdske ishrane, kao i kako da se hranite i živite u skladu sa ovom tradicionalnom naukom.

Začini – najmoćnije sredstvo za postizanje zdravlja prema ajuverdskoj ishrani

Začini su u ajuverdskoj ishrani veoma poštovani, baš kao i u Indiji uopšte. Sigurno vam je poznato da se u indijskim jelima začini koriste u velikoj meri ‒ prva asocijacija na indijsko jelo jesu jaki ukusi i puno začina.

Naučno je dokazano da začini sprečavaju kvarenje hrane, te regije sa toplijom klimom obično tradicionalno koriste više začina u svojim jelima. Međutim, to nije jedini benefit koji nam oni pružaju.

Začini su takođe poznati po svojim moćnim lekovitim svojstvima. Zato se u Indiji oni još od davnina koriste ne samo kao hrana, već i kao lek.

zdrava-hrana-obrok-salata

Tako je na primer uticaj ašvagande na zdravlje danas nadaleko poznat. Pre svega, ona je prirodni adaptogen, što znači da pomaže telu da se izbori sa negativnim uticajem stresa. Ašvaganda takođe smanjuje napetost i anksioznost i povećava energiju, jača imunitet i libido i održava zdravlje kardiovaskularnog sistema i sistema za varenje. 

Osim ašvagande, poznati indijski začini su i kurkuma, đumbir, karanfilić, kardamom, korijander, kumin i mnogi drugi. U Indiji se zapravo koristi preko 5000 biljaka, koje se koriste kao začini, dodaci ishrani i lek za mnoga zdravstvena stanja.

Sveža hrana – temelj svakog zdravog obroka i pravilne ishrane

Izbor namirnica, način pripreme i čuvanje hrane su prema ajuverdskim principima od velikog značaja za uticaj hrane na naše zdravlje. Vrlo je bitno pripremati hranu sa ljubavlju i kada smo ispunjeni pozitivnom energijom.

Prema ajuverdi, vegetarijanstvo predstavlja najispravniji način ishrane, dok se meso stavlja u drugi plan. Konzumiranje mesa nije zabranjeno, ali se prednost daje svežem voću i povrću nad životinjskim proizvodima.

cinije-kasa-voce

Osnovu ishrane treba da predstavljaju sveže namirnice poput voća i povrća, takozvana živa hrana, dok je industrijski prerađenu hranu sa aditivima i veštačkim zaslađivačima (takozvanu mrtvu hranu) potrebno izbegavati.

Takođe, potrebno je jesti hranu koja je upravo pripremljena ‒ u ajuverdskoj hrani nema mesta zamrzavanju, podgrevanju i konzumiranju ostataka od juče.

Ukusi kao osnova ajuverdske ishrane

Ukusi igraju veliku ulogu u ajuverdi. Smatra se da određeni ukusi imaju određena lekovita i terapeutska dejstva, a obrok koji sadrži svih 6 ukusa najbolje će zasititi naše telo i um, a takođe će se najbolje i najlakše svariti.

Principi ajuverdske ishrane prepoznaju 6 različitih ukusa, a njihova dejstva na ljudski organizam su sledeća:

 • Slatko pruža mir i zadovoljstvo. U slatke namirnice spadaju slatko voće, orašasti plodovi, med i žitarice poput kuvanog pirinča.
 • Kiselo utiče na bolju koncentraciju i odlučnost. To su citrusi, paradajz, voćni sokovi, vino i sirće.
 • Slano podstiče apetit i pomaže nam da se oslobodimo straha. U slane namirnice spadaju marinirana hrana, sirevi, morske alge i so.
 • Ljuto pročišćava organizam od toskina, pozitivno utiče na varenje i cirkulaciju i u nama budi želju da budemo aktivni. Najznačajnija ljuta hrana jesu začini: čili, biber, beli luk, đumbir, origano i ruzmarin.
 • Gorko otkljanja umor i pročišćava um. U gorke namirnice spadaju patlidžan, krastavac, lisnato povrće, grejpfrut i zeleni čaj.
 • Oporo nam pruža osećaj bezbednosti i održava nas prizemnima. Opore namirnice su karfiol, brokoli, tikvice, pečurke, špargla, masline, nar i mahunarke poput sočiva.

Izbalansirana ishrana je ona u kojoj su u svakom obroku prisutni svih 6 ukusa. Samo njihovim zajedničkim delovanjem možemo iskoristiti sve benefit koje nam hrana nudi.

Osnovni principi ajuverdske ishrane – evo kako se hraniti pravilno i zdravo

Osim konzumiranja sveže hrane, kombinovanja ukusa i uključivanja začina u svoju ishranu, ajuverda takođe zagovara još nekoliko osnovnih principa ishrane, koji će u velikoj meri doprineti dobrom stanju i opštem zdravlju vašeg organizma:

 • Jedite svakog dana u isto vreme.
 • Jedite u prijatnoj atmosferi i bez žurbe. Usredsredite se na hranu koju konzumirate i dobro sažvaćite svaki zalogaj.
 • Jedite svežu i organsku živu hranu pripremljenu neposredno pre obroka.
 • Jedite kada ste gladni, i onoliko koliko vam je potrebno da se zasitite.
 • Nemojte jesti ni prebrzo ni presporo i nemojte se prejedati. Uvek napunite želudac samo 3/4, kako bi hrana imala dovoljno prostora da se pravilno svari.
 • Nemojte piti tokom obroka.
 • Nakon obroka, odmorite pet do deset minuta pre nego što nastavite sa drugim aktivnostima.
 • Jedite tek kada je prethodni obrok svaren, a to je između tri i šest sati. Između obroka možete jesti sveže voće i povrće ili piti sokove od njih.

Kao što možete primetiti, osnovni postulati ajuverdske ishrane su ništa drugo do pravilnog načina ishrane koji je i svima nama odavno poznat. Ono što je bitno jeste da osluškujete svoje telo i radite u njegovu korist.

Najbolji i najučinkovitiji put ka optimalnom zdravlju jeste da praktikujete zdrave aktivnosti, konzumirate zdravu hranu i podržite svoje zdravlje bezbednim dijetetskim suplementima, kako biste sačuvali svoju vitalnost i uživali u mogućnostima koje vam ovozemaljski život pruža.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *