Beogradske kafane, glavni lik u prestoničkoj sagi

kafanske čaše

Istoriju Beograda, ispisivali su između ostalog brojni ratovi, previranja, demografske promene, doseljenici i oni koji su iz Beograda odlazili. Osim toga što je Beograd uspevao da sve istrpi i iz ratnog vihora se izdiže poput feniksa, grad je vremenom jačao i postavljao temelje onome što danas predstavlja. Upravo zbog toga, Beograd danas predstavlja mešavinu stilova, ljudi, kulture, arhitekture. Najplodnije godine razvoja Beograda u mirnodopskom periodu bile su one u kojima je jedan rat bio iza leđa, a drugi se nije nazirao. Najlepše storije o ovom gradu ispisivale su se u međuratnim godinama, a gospodski duh Beograda nazirao se i u ono vreme kada je dvadeseti vek tek počinjao svoje prve korake. Kafane su bile mesto okupljanja i onih koji su predstavljali učeni soj, ali i trgovaca, zanatlija, boema bez profesije.

Duh tog Beograda se povukao pred oštricama mačeva, olujama bombi, ali se katkad desi da isija onda kada mu se najmanje nadamo. Ipak, neka tajna nit koja povezuje dva Beograda, i dalje leluja po onim frekvencijama na kojima se spajaju hedonizam i zabava. Kada govorimo o kafanama koje su obeležile minuli period, ne možemo a da se ne osvrnemo i na današnje vreme, u kome je srpska prestonica centar noćnog provoda. Klubovi, kafane, popularni splavovi, kafići, diskoteke, sve je to danas oaza energije koju Beograd nosi. Gde se u današnje vreme u Beogradu možete dobro provesti, lako ćete saznati ako posetite sajt koji sublimira svu beogradsku zabavu, a reč je o portalu beogradnocu.com

A mi se selimo u neka davnija vremena…

Doktor nauka Vidoje Golubović, hteo je da u svojoj knjizi “Mehane i kafane starog Beograda” otrgne od zaborava ona mesta u kojim su se stranice beogradske istorije ispisivale na salvetama, tanjirima ili dnu čaše.

Neke od kafana imale su imena koja se i danas često pominju, a o kojima se moglo čitati u književnim delima pisaca beogradskog stila.

Jedna od najčuvenijih kafana u kojoj su se okupljali oni što su u sebi nosili orjentalno nasleđe i ljubav prema turskim specijalitetama, bila je kafana Amerika gde su se služili ratluk i leblebije.

Najpoznatija kafana do Prvog svetskog rata u kojoj se bančilo do zore, bila je kafana Trandafilović na Čuburi. Kažu da se ova kafana nije napuštala pre zore, a ko bi to uradio nije baš slovio za pravog boema.

Do francuske književnosti doprla je kafana Moskva koja je otvorena 1906. godine kada je završena gradnja hotela Moskva. Bila je poznata još i Gospodarska mehana, blizu ušća Topčiderske reke u Savu. Do ove kafane moglo se doći i tramvajem.

Simpatični nazivi kafana

U pasažu zgrade Akademije nauka i umetnosti nalazila se kafana u kojoj se okupljala intelektualna elita. Tu je svirao orkestar, postojala je sala za bilijar, a kafana je bnosilal upravo ime Akademija.

Hajduk Veljko je bila kafana koja se nalazila u centru grada gde se danas seku Knez Mihailova i Sremska. U njoj su se služila vrhunska vina iz Francuske. Kafana Bulevar nalazila se u Terazijskom kvartu, a imala je veliku salu u kojoj su se održavali i banketi. 

Beogradski stil

Beogradski stil vezuje se za književnost i one koji su se prilagodili novom načinu izražavanja u pisanju umetničkih i kritičkih tekstova. Počev od Isidore Sekulić, pa sve do Mome Kapora, beogradski stil ostao je upečatljiv u književnim delima. Zamajac je krenuo iz kafane Dardaneli koja za sebe vezuje priče o brojnim piscima i pesnicima, što su račune umeli da plaćaju i pesmama, crtežima ili lepom rečju. Kafana Dardaneli toliko je bila poznata da se po njoj može nazvati i čitav pravac Dardanelizam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *