Kako do štampanja sopstvenog rukopisa

3D slova

Epoha u kojoj internet preovladava u komunikaciji, a digitalna forma sve više menja štampanu, ponekad se zapitamo, kako doći do objavljivanja rukopisa, u onoj omiljenoj, staroj formi. Onda kada nam zafali da nam zamiriše knjiga, da pre nego što sklopimo korice zaronimo nos u miris mastila, shvatimo da knjige i štampani dokumenti, uprkos tabletima, smartfonima i računarima, ipak neće izaći iz mode. No, ipak, teško je kad samo pomislimo da svoje pisanije ili bolje reći “kucanije“ ne možemo da prezentujemo javnosti, jer je sve manje zainteresovanih izdavača.

Konzumerističko društvo je, logično, nametnulo to da se ni izdavači više ne interesuju preterano za nešto što im ne donosi profit. Iako se naizgled čini da je sve više knjiga na policama u knjižarama, moć estetike se prilično umanjila. Štampaju se priručnici za lepotu, šminkanje, pisanje blogova o modi, i još mnogo toga što više liči na uputstvo za upotrebu nego na književnost. Stoga, evo nekoliko predloga šta treba raditi, a šta izbegavati ako želite da svoj rukopis, ili dokumenta, posložite na jedno mesto, i objavite ih u vidu štampane knjige.

Budite sigurni u učinjeno

Pre nego što uopšte pomislite da nešto štampate, a za to će biti vremena, dobro razmislite o tome da li ste sigurni da ste stavili ono što slikari zovu “final touch“. Tekst mora da bude idejno sročen onako kako želite, da nemate nedoumica oko pojedinih mesta, i konačno da se pozabavite pravopisom. Ukoliko ne umete da sami izlektorišete tekst, nađite dokone studente jezika, ili profesionalne lektore. S tim da će vas ovi prvi manje koštati, a jednako su posvećeni. Kada lektorisanje bude završeno, ide jedan od najtežih delova u našoj priči. Ipak, za svaki slučaj, još nekoliko puta pročitajte svoj rad, i tek kada ste stopostotno sigurni, obratite pažnju na dalji tekst.

Traženje recenzenta, naporan posao

U ovoj fazi mnogi odustaju. Razume se da je teško naći nekoga ko je iz sveta literature dovoljno kredibilan da vaš rukopis pogleda i oceni. Još je teže naći takvu osobu koja bi recenziju makar i u par rečenica sročila “za džabe“. Smatrajte ovaj deo puta, uz traženje izdavača, kao jedan od najtežih. Uz dobru recenziju, moći ćete lakše do izdavača, a i sam recenzent vam, ukoliko mu se dopadne, oko toga može pomoći. Stoga, ozbiljno pristupite poslu, i koristite sva moguća ljudska poznanstva. Vi želite da vaš rukopis bude štampan. I da to vidite? Zar ne? Onda nema brige. Niste naporni, samo radite.

Eh ti izdavači

Šta uopšte znači izdavač? Jasno je da je u XXI veku reč o kući koja želi da vaše delo prisvoji, i uz blage benefite koje dobijate, profitira na vama. Malo je onih koji su zaista posvećeni kvalitetu i literaturi, pa je ponekad i privatno izdanje uz dobru recenziju bolja opcija. Naravno, ukoliko posle besomučne potrage za izdavačem, ne uspete, ne očajavajte.

Kompanije koje se bave administracijom, nude ogroman izbor štampača i štampanja dokumenata, pa do svoje štamparije možete lako i brzo. Štampanje u raznim formatima na kvalitetnim štampačima i multifunkcijskim uređajima obaviće jednaku funkciju kao i izdavaštvo. Razume se, uz dobar marketing, i zaštitu autorskih prava, lična izdanja mogu i do publike. Iskoristite li internet u prave svrhe, moći ćete da izreklamirate svoj proizvod, i na taj način barem vratite deo novca koji ste uložili. Uz sve to, možete razmišljati o sponzorstvima, koja su uvek dobrodošla. Pa, setimo se samo mecena koje su nekada stajale iza velikih umentika. I da, ovo je vreme koje usisava svojom brzinom. Ne očekujte da ćete baš svi biti objavljeni posthumno. Potrudite se da vas ne zaborave dok još možete da utičete na to.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *