Kako urediti životni prostor u skladu sa wellness dizajnom?

trperzarija-stolice-postavljen-sto-svetlo-prozor

Brz tempo života, ali i sve veća ekološka svest, mnoge ljude tera da revidiraju svoj životni stil i navike. Rapidan razvoj industrije i tehnologije, ljude je drastično odvojio od prirode, te danas možemo svedočiti o nastanku brojnih pokreta koji se bave pitanjima ekologije, održivosti i povratku izvornom načinu života. 

Potreba kod ljudi za davno zaboravljenim blagodetima prirode, odrazila se i na arhitekturu, te dizajn interijera i urbanizam. Pa tako, danas imamo sindrom “healthy” zgrade kao direktan odgovor na “sindrom bolesne zgrade” – skup simptoma ili zdravstvenih smetnji povezanih sa lošim prostornim ambijentom, koji je prepoznat od SZO još 1986. godine. 

Nasuprot, njemu, dakle, danas su sve popularnije zelene i zdrave (healthy) zgrade, čiji tvorci kao pretpostavku uzimaju, da prostor koji nas okružuje može doprineti našem opštem psihofizičkom blagostanju! Wellness svoje značenje crpi upravo u kombinaciji pojma blagostanja i fitnesa

Ovo je koncept života koji se zalaže za harmoniju psihičkog i fizičkog dela čoveka, koji živi u skladu sa prirodom. Zbog toga ne treba da čudi očigledna povezanost wellness dizajna enterijera sa konceptom zdravih i zelenih zgrada. U nastavku teksta, pročitajte koje metode možete primeniti, te vaš životni prostor urediti u skladu sa wellness dizajnom!

#1 Odaberite minimalistički nameštaj i prirodni kolorit

Kao što smo rekli, ideje zelenih, zdravih zgrada i wellness dizajna enterijera, međusobno su isprepletani koncepti. Ono što im je zajedničko jeste, dakle, zalaganje da prostor u kome boravimo daje pozitivni uticaj na naše opšte psihofizičko zdravlje. 

dnevna-soba-fotelje-lampa (1)

U skladu sa tim, ovakvo uređenje prostora podrazumelo bi, minimalistički nameštaj u prirodnom koloritu koji neće odvlačiti fokus, već preokupiranog, ljudskog uma. 

Prostor u kome boravimo, tako, treba da predstavlja oazu mira, sklonište od gradske vreve kojoj smo neizbežno izloženi preko dana. Istraživanja su već pokazala da boje značajno mogu uticati na raspoloženje. Tako je poznato da boje koje možemo naći na velikim površinama u prirodi, kao što su zelena i plava, mogu imati umirujući efekat na psihu.  

Crvena s druge strane, u prirodi uglavnom signalizira opasnost, te u ljudskoj psihi može podsvesno aktivirati stres

Ukoliko želite da postignete wellness efekat u svom okruženju, savetujemo da birate miran i neutralan kolorit, koji će imati smirujuće dejstvo na vaš um. Idealne opcije su bela, bež, svetlo zelena i plava, te nežne pastelne boje. 

Kada je reč o nameštaju, odaberite komade jednostavnih formi, te svedenih linija, u sličnim tonovima ostatka prostorije. Na ovaj način, nameštaj će se utopiti u prostor, te biti neprimetan, a kao takav, daće vam mogućnost potpunog fokusa na svoj unutrašnji život ili odabranu aktivnost! 

S obzirom na to da, wellness koncept podrazumeva i fizičku aktivnost, razmislite da jedini detalj koji odskače po koloritu od ostatka prostora, bude upravo onaj koji će vas inspirisati da vežbate! Kupite joga prostirku u ljubičastoj boji, ili ciklama tegiće, tako da jedino što potencijalno može da vam odvuče pažnju bude – poziv na aktivnost

#2 Obezbedite puno svežeg i čistog vazduha u prostoru u kojem boravite 

Nažalost, kvalitet vazduha je najbolji pokazatelj odnosa savremenog čoveka prema prirodi. Istraživanja pokazuju sve veći broj respiratornih bolesti i alergija koje mogu da se dovedu u direktnu koleraciju sa zagađenjem vazduha.

Vaš dom je jedino mesto na svetu gde imate potpunu kontrolu i moć odlučivanja, i zbog toga je bitno da uradite sve što je u vašoj moći da postignete optimalne uslove za zdrav život. 

knjiga-carape-posteljina-devojka (1)

Na tržištu postoji mnogo aparata za prečišćavanje vazduha u domu koji će vam pomoći da postignete wellness atmosferu u vašem domu. Ne samo da koriste opštem zdravstenom stanju, moderni prečišćivači vazduha dolaze i u vrlo lepom dizajnu, pa će se gotovo sigurno uklopiti u ostatak enterijera!

Takođe, tu su i posebne zavese za prečišćavanje vazduha, koje ne samo da će doprineti kvalitetu vazduha, već će i oplemeniti prostor tako da bude uređen u skladu sa wellness dizajnom! 

#3 Ne zaboravite na važnost svetlosti na celokupni dojam enterijera

Prirodni kolorit, svedene linije nameštaja, te uređaji i detalji koji će doprineti čistijem vazduhu – ostaje još jedna, ali nipošto najmanje bitna, stavka na našoj listi. 

U pitanju je svetlo! I to ne bilo kakvo svetlo, naravno, za optimalno wellness iskustvo, bitno je da razgrnete zavese i pustite što više sunčevih zraka u dom.

Sunce nam daje neophodan vitamin D, koji je nužan za održavanje stabilnog raspoloženja, te ukoliko želite da živite u prostoru koji odiše wellness filozofiju – tražite dobro osvetljen stan.

Veštačko svetlo, s druge strane, treba da bude svedeno i blago, s obzirom na to da treba da doprinese umirujućoj atmosferi pred spavanje.

Možete čak razmisliti da umesto lampi koristite svećice, i da se na taj način još više približite prirodi, imajući direktan pristup prirodnom fenomenu unutar vašeg životnog prostora! 

Još ukoliko je sveća obogaćena i nekim mirisom cveća ili mora, imaćete kompletno wellness iskustvo unutar vašeg doma!

Ukoliko vam je ovaj koncept blizak ili ste tražili način kako da filozofiju wellnessa inkorporirate u svoj dom, nadamo se da su vam saveti iz ovog teksta bili od pomoći, te da ste u njima našli inspiraciju za svoje buduće projekte uređivanja životnog prostora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *