Onlajn kursevi – revolucija u učenju kroz samoobrazovanje

muškarac na kompjuteru

Piše: Jovana Babić

Možda niste znali, ali najbolja škola na svetu nije ni jedna od onih zbog kojih ste toliko puta patili što ne možete da ih priuštite.

Ako su vas mučile stipendije oko kojih se previše odličnih učenika bori, težak izazov odlaska od kuće, ili samo činjenica da nikada niste mogli da se odlučite šta biste to studirali, sve vreme bili ste na krivom putu: obrazovna ustanova koja vam može dati široka znanja o raznovrsnim temama koje su vas oduvek zanimale, bez da isključi mnoge druge, nalazi se u vašoj sobi, doduše, pod uslovom da imate kompjuter.

Sajber riznica znanja, zvana internet, blago koje kriju onlajn kursevi, nažalost (ali i na sreću, jer niste zakasnili da uhvatite korak sa vremenom) ponudila nam je tek pre nekoliko godina, kada su prestižni univerziteti po svetu počeli da otvaraju vrata svojih amfiteatara i za one koji se u tom trenutku ne nalaze u njima – barem ne fizički.

Glasovi profesora koji su velikodušno delili svoje znanje hiljadama studenata koje nikada nisu videli ubrzo su obogaćeni internet platformama koje su polaznicima obezbedile provere znanja u vidu kvizova i testova, ali i komunikaciju sa ostalim učenicima, pa i ocenjivanje od strane njih.

Ovaj vid onlajn kurseva naziva se MOOC (Massive open online course), a od običnog obrazovnog videa razlikuje se upravo po pomenutim varijantama “propitivanja”.

Za razliku od onlajn univerziteta koji predstavljaju višegodišnje studiranje na daljinu – i to skupo, ukoliko 15 ili 25.000 dolara ne smatrate sićom, onlajn kursevi traju svega nekoliko nedelja, a jedino što u ovoj opciji samoobrazovanja plaćate jeste sertifikat o položenom tečaju, i to samo ako ga želite (u principu do 100 dolara i možete ih proslediti svakom poslodavcu, što je u celoj priči zaista najmanje važna stavka).

Ne računajući sajtove na kojima kursevi počinju i završavaju se u tačno određeno vreme, a za rešavanje zadataka imate rokove, u većini slučajeva izabrani onlajn tečaj možete pohađati kad god želite i prelaziti sopstvenim tempom, što je još jedna od prednosti ovog načina učenja.

Bez obzira da li želite da ovladate osnovama menadžmenta jer više ne želite da se svakodnevno pitate odakle toliko izmišljenih zanimanja – ili makar njihovih naziva – da izučavate robotiku koju niste imali hrabrosti da upišete, istražite šta je to osteoarheologija i koju to tajnu kriju kosti naših predaka (a da ne morate da jurite takve emisije na stranim kanalima), uživate u grčkoj mitologiji, filozofiji, bavite se istorijom skandinavskog filma, politikom Južne Koreje, poreklom Aboridžina ili samo steknete veštine neophodne da vi nekog drugog podučavate onlajn – spremite papir i olovku i barem 15 minuta dnevno, jer je konačno došlo vreme za školu u kojoj ćete uživati svake sekunde.

Ali bitno je napraviti jednu distinkciju. Ne znači da ako imate ponuđen specijalistički kurs, osobi koja ga uredno završi smete poveriti najodgovornije poslove u toj oblasti.

Jer, znanje sa kursa, koliko god ono bilo u ravnoteži sa teorijom i praksom, da bi moglo sa sigurnošću primenjeno na real time sisteme mora biti potkrepljeno i višegodišnjim iskustvom.

Zato je mentorstvo nezaobilazno. Naime, uzećemo na primer SEO kurs na sajtu www.seoexpert.rs, tj. kurs u kojem se uči proces rada i rangiranja sadržaja od strane pretraživača, kolokvijalno rečeno kako biti prvi na Guglu. Međutim bez mentorskog višegodišnjeg rada SEO stručnjaka i SEO polaznika, veoma opasno je prepustiti vođenje briga o pozicijama ozbiljno posećenog sajta osobi koja jeste uspešno završila kurs (čak i u slučaju najviših oscena).

Poenta ove digresije jeste da novi stepen znanja čini specijalistički kurs koji u sebi ima pristup mentorskog rada.

Drugim rečima online kureve, zbog mentorske estimacije očekuje dodatna evolucija.

Kao zaključak treba napomenuti da tehnika i online kursevi ne potiskuju stručnjake, već omogućavaju nesmetanu cirkulaciju korisnih informacija po sve nižoj ceni i izvanredno plodno tle za buduću profesionalnu nadogradnju.

U međuvremenu, pre nego što i sami ovladate svetom onlajn kurseva, poslužite se našim izborom nekih od njih:

Coursera.org

Najpopularnija Coursera.org nudi više od 1.600 kurseva kroz koje vas, putem video lekcija,  vode predavači sa najboljih svetskih univerziteta i školskih ustanova. Stečeno znanje proveravate kvizovima koji se rešavaju označavanjem tačnih odgovora, a na raspolaganju imate i forume na kojima diskutujete sa ostalim polaznicima.

Na kraju kursa možete dobiti onlajn sertifikat, po ceni od 29 do 99 dolara, a ako poželite specijalizovanje u određenoj oblasti, ovaj sajt nudi i kurseve u trajanju od četiri do šest meseci, koji podrazumevaju nešto skuplji (i obavezni) sertifikat, od 250 do 500 dolara.

Futurelearn.com

U poslednje tri i po godine, više od pet miliona ljudi izučavalo je najrazličitije teme, od Šekspira do forenzike, i putem sajta Futurelearn.com koji je još napredniji od Coursere. Osim što na video lekcijama postoje i titl i transkript, one mogu da se daunlouduju, a ispod svake od njih polaznici ostavljaju svoje komentare.

Uz to, od pomoći vam može biti i motivišući blog na kom korisnici sa ostalima dele svoja iskustva o tome kako futurelearn sve može da unapredi vaš život. Za svaki kurs postoji i trailer, obaveštenje kad počinje, koliko traje, kao i koliko vremena će vam otprilike oduzeti, ali je i dalje na vama da odlučite kada ćete slušati koju lekciju.

Nakon što se registrujete na sajtu (što je neophodno skoro na svim veb stranicama koje nude onlajn kurseve) na svom profilu imaćete pregled kurseva koje ste pohađali, ali i vašu “to do” listu, što vam omogućava da proveravate svoj napredak, a kada pogrešite prilikom rešavanja testova, vaš nastavnik vam daje savet kako da to ubuduće izbegnete.

Ukoliko ste prešli većinu tekstova i uradili sve testove, na futurelearn-u možete dobiti i potvrdu o učestvovanju, koja se od sertifikata (za koji morate preći 90% koraka + sve testove) razlikuje po tome što se na njoj ne vidi nivo stečenog znanja i što za nju ne morate da platite 39 funti i “šiping”.

Sajt Online-learning.harvard.edu

Zahvaljujući Harvardu možda nećete biti novi Mark Cukerberg, ali je granica onoga što možete da naučite na sajtu online-learning.harvard.edu prilično visoko. Na stranu oni za koje vam treba novac, ovde ćete naći solidan broj besplatnih kurseva sa video materijalom koji možete sačuvati na svom kompjuteru. Pored svakog imate transkript i to sa boldovanim slovima onoga sto predavač govori u tom trenutku, kao i neizostavne testove i kvizove.

Openculture.com

Openculture.com je nešto drugačije mesto, budući da se ne radi o MOOC platformi: kursevi se sastoje samo iz audio i video lekcija na iTunes-u i You Tube-u, bez zadataka koji služe proveri znanja, pa na ovu internet adresu ponesite malo više samokritičnosti.

Ovaj sajt, koji nudi 1.200 besplatnih kurseva sa svetskih univerziteta poput Stenforda, Jejla, Berklija, Oksforda… nudi pregršt onlajn knjiga – kako audio, tako i onih za čitanje, kao i filmova, a sve u službi edukacije.

Academicearth.org

Ako vam se posebno dopada ideja kombinacije zavidnog spiska inostranih obrazovnih ustanova i dodatnih materijala, posetite i Academicearth.org, na kome ćete, osim kurseva sa 25 svetskih univerziteta među kojima su Stenford i Prinston, uz snimke na kojima je zabeležena prezentacija vašeg uvaženog svetskog predavača naći i pregršt specijalizovanih magazina u pdf. formatu.

Edx.org

Edx.org je sajt koji će vas najviše namučiti iz samo jednog razloga: pre nego što počnete sa nekim od njegovih vrlo raznolikih kurseva imaćete problem da se odlučite koji prvo želite da pohađate, jer je rok u kojima su ovde kursevi dostupni ograničen. Ipak, one najsistematičniji među vama obradovaće pregledan profil koji dobijate registracijom: uz transkribovane lekcije, čije video materijale možete daunloudovati, u zavisnosti od njihovog sadržaja, na raspolaganju ćete imati izdvojene mape, pojmovnike, spisak sagovornika sa njihovim biogafijama, ili listu izvora koje dalje možete sami proučavati. Sve što se zahteva od vas (osim novca u slučaju da želite seritifikat o položenom kursu) jeste da pratite tempo predavanja koji je ovde unapred određen bilo da izučavate mandarinski jezik, kaligrafiju ili ljudski genom.

Open2study.com

Pored znanja koje može da vam pruži australijansko visoko školstvo, na sajtu Open2study.com naći ćete i zanimljive besplatne kurseve. Osim podrazumevajućeg izučavanja nauke o okeanima, ovde ste doborodošli da se pozabavite forenzikom, astronomijom ili svetskom muzikom.

I zato, kada vam neko sledeći put bude rekao da ne možete menjati svet, već samo sebe, znajte da sigurno nikada nije pohađao neki onlajn kurs.

Osim što se baš tako (Kako promeniti svet?) zove jedan od onih na koje možete naići na ovim sajtovima, oni su pravi način da jednim klikom ubijete obe muve – unapredite sebe i obogatite svoje znanje i umeća za sve čemu nas ne uče ni na jednom fakultetu (barem ne odjednom), a što je neophodno da svi zajedno uradimo baš to: promenimo svet u kom su obrazovni sistemi ustrojeni tako da niko od nas ne (sa)zna sve ono što bi mogao.

Za kraj

Za kraj, još jedan link na srpskom o kursevina za profesionalan nastup na Fejsbuku:

Naučite sve o Fejsbuku: http://samoobrazovanje.rs/facebook-kursevi/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *