Za savršen roštilj potrebno je da znate ovo

Savršen roštilj

Ukoliko se profesionalno bavite pravljenjem roštilja ili jednostavno roštilj volite da spremate kod kuće ili sa prijateljima negde u prirodi postoje određene stvari koje morate da znate kako bi svaki put roštilj koji pravite bio savršen. U pitanju su važne sitnice poput temperature mesa koje roštiljate, potrebnog kuhinjskog alata, prave kombinacije začina…

Iako na prvi pogled može izgledati da se u ovim informacijama ne krije tajna savršenog roštilja, ne treba smetnuti sa uma to da svi ovi faktori u jednom momentu treba da se spoje da bi se dobio željeni rezultat.

Pravi trenutak za roštiljanje

Za roštiljanje je potrebno strpljenje i koncentracija. Nema žurbe i spremanja na silu. Odvojite dovoljno vremena za pripremu mesa i njegovu termičku obradu (pečenje) na roštilju. Ukoliko niste sigurni da možete sve da stignete, ni ne počinjite sa roštiljanjem.

O još jednom trenutku treba razmisliti – trenutku konkretnog stavljanja mesa na roštilj.

Koja temperatura je idealna? Kako je izmeriti?

Kako ste vi ti koji kontrolišete temepraturu roštilja, trebalo bi da sami možete odrediti koja je idealna temperatura vatre na kojoj meso treba da se roštilja.

Postoji jedan stari trik za određivanje savršene temperature pečenja: stavite dlan svoje ruke na oko desetak centimetara iznad roštilja i izmerite koliko dugu možete da izdržite, a da ne poželite da pomerite ruku. Ukoliko je rezultat od četiri do šest sekundi, onda je to pravi trenutak za spremanje roštilja.

Kako biste što bolje kontrolisali temperaturu ne bi bilo loše da sav ćumur i žar pomerite na jednu stranu roštilja, a da drugu ostavite praznu. Tako bi jedna strana bila izuzetno vrela, a druga ne, pa biste između toga mogli da stvarate idealnu temperaturu za pečenje mesa na roštilju.

Vodite računa o tome da sve što vam je potrebno bude blizu vas, počevši od mesa, preko pribora, pa do marinade (ili sastojaka za marinadu). Najgore što možete da uradite je da kad postignete savršenu temperaturu za pečenje morate da jurite i tražite potrebni pribor, meso ili kutije za roštilj.

Nabavite dobar alat za roštiljanje

Ako vam se ikad desilo da vam prilikom roštiljanja pljeskavica ili kobasica ispadnu na pod i da morate onda da ih bacite, onda definitivno niste bili opremljeni dobrim alatima koji bi sprečili da dođe do toga.

Pre svega, treba vam kvalitetna ravna, rupičasta kašika. Uz pomoć nje, uštedećete vreme i roštiljanje će biti lakše. Sličan posao obavljaće i vilica za roštilj. Termalna rukavica za rernu zaštitiće ruke od toplote i sprečiće povrede koje mogu nastati prilikom nepažljive upotrebe roštilja. Praktični deo pribora su hvataljke za roštilj. Ukoliko ih koristite šanse da će meso koje spremate da vam ispadne biće minimalne.

Još jedna korisna stvar za roštiljanje svakako je i četkica za mariniranje uz pomoć koje brzo i lako možete da začinite bilo koje meso po želji. Ako vam je najneomiljeniji deo roštiljanja čišćenje nakon toga, i za to postoji rešenje – četke (uglavnom od drveta) i specijalna ulja i sredstva za čišćenje. I naravno, ne zaboravite na kecelju koja može da vam spasi garderobu od fleka koje se ne mogu skinuti.

 

Na još jednu stvar treba obratiti pažnju kad je u pitanju „prateća oprema“ za roštilj – na ambalažu za roštilj. Naime, nekada nije moguće sve spremljeno meso pojesti odjednom. Nekada želite nekome da pošaljete ono što ste spremili na roštilju. Ovo je posebno bitno za ugostiteljske objekte koji vrše dostavu brze hrane.

Kutija za roštilj napravljena od odgovarajućih materijala sačuvaće pravi ukus roštilja i obezbediće sigurnu dostavu hrane. Dobro je da birate ovakve kutije  kutije na osnovu količine mesa koju planirate da unutra spakujete, jer će se onda šanse da dođe do nekih problema prilikom transporta ili čuvanja hrane smanjtii.

Ne zaboravite na marinadu!

Svi znaju za pravilo da meso koje se roštilja treba preko noći da ostane u marinadi kako bi upilo sve začine i postalo sočno. Marinada je posebno bitna kad se meso roštilja zbog dima i ćumura koji utiče na ukus mesa. Postoji niz recepata koje možete sami pronaći na internetu, a koji će vam pomoći da ispečete roštilj baš po vašem ukusu.

Međutim, mnogi ne znaju za ovaj trik. Iako ostavite meso preko noći (ili na nekoliko sati) u frižideru u marinadi, ostavite po strani malo marinade. Nju možete koristiti prilikom pečenja, da meso još jednom premažete njom (ili na svakih desetak minuta) kako bi još više intenzivirali željeni ukus i miris. U ovome vam može pomoći malopre pomenuta četkica za mariniranje. Uz ovaj trik meso će sigurno ostati sočno, a ne žilavo, i lagano će se karamelizovati. Istovremeno, izbeći ćete da sve što spremate na roštilju ima isti ukus.

Vodite računa o higijeni!

Iako kruže priče da je ukus mesa koje se sprema na roštilju na kom postoje ostaci masti i ulja od prethodnog roštiljanja odličan, to zapravo može biti vrlo opasna stvar. Jednostavno, čist roštilj je dobar roštilj. Preko njega bakterije se ne mogu preneti na hranu koju spremate. Poslednje što želite da uradite je izazovate lančano trovanje hranom zbog vaše lenjosti.

Pre svakog roštiljanja očistite roštilj, bilo da je u pitanju leskovački, sarajevski ili neki drugi egzotični oblik priprema. Tako ćete dobiti željeni ukus mesa (posebno ako je reč o mariniranju) i produžićete rok trajanja vašeg roštilja. Preko godine, trebalo bi da bar jednom ili dva puta uradite generalno čišćenje roštilja. Pribor koji upotrebljavate u roštiljanju takođe treba da bude čist i bez ostataka hrane ili ulja.

Skladištenje mesa koje je spremljeno na roštilju treba biti adekvatno, u posebnim kutijama za roštilj i na određenoj temperaturi.

Beleške o roštiljanju

Iako ovo može zvučati kao preterano, ne bi bilo loše da vodite beleške o prethodnim roštiljanjima. Naime, na ovaj način možete pratiti u čemu ste grešili, a šta ste radili kako treba, kad je meso ispalo dobro, a kad ste morali da ga bacite, koja količina je idealna, u kojoj mesari je najkvalitetnije meso, itd.

Ne morate voditi dnevnik roštiljanja, ali makar u mobilni telefon možete upisati neke bitne stavke koje vam mogu koristiti kasnije.

Onaj ko želi da pravi najbolje ćevape na Balkanu mora biti spreman i na dodatni trud, poput ovakvog vođenja neke vrste dnevnika roštiljanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *