Vojne inovacije u civilnoj službi: veza između nuklearne bombe i mikrotalasne pećnice!

Koje su vaše prve asocijacije na rat? Krvoproliće, stradanja, nestašica, kriza, besparica, nezaposlenost… Verovatno vam ništa što bismo podveli pod lepo i korisno nije palo na pamet. Takav zaključak nije daleko od istine. Ratovi donose najveće traume, probleme i nazadovanja u svakom segmentu života i svakom društvu. Jedino što možemo smatrati pozitivnim u celoj toj sumornoj priči jeste konstantno takmičenje u tehnološkim dostignućima. 

Naime, sukobi se ne odvijaju samo na bojnom polju. Država koja prednjači u svom tehnološkom razvoju, pokazaće nadmoć nad ostalim zemljama koje možda nisu toliko tehnološki razvijene. Suprotno uvreženom mišljenju, takmičenje nije samo u naoružanju nego i u kreiranju inovacija koje mogu biti od velike koristi.  Brojne inovacije, u originalnom ili izmenjenom obliku, koriste se i u postratnom periodu, u cilju unapređenja civilnog života. Prema procenama, vojna tehnologija odlazi u penziju nakon 30-50 godina vojne službe i tada postaje dostupna i civilnom sektoru. Budući da tehnologija danas napreduje ogromnom brzinom, taj period čekanja postaje sve kraći.

Možda bi vas iznenadilo koji sve uređaji, koje danas svakodnevno koristimo, imaju vojne korene. Primera radi, nuklearna tehnologija servira prve nuklearne bombe, koje su i upotrebljene krajem Drugog svetskog rata i donele ogromna razaranja. Dalje je fokus na implementaciji fuzije te, u cilju stvaranja što razornijeg oružja, nastaju hidrogenske bombe. Polazeći od sličnih osnova, nešto kasnije se razvija mikrotalasna tehnologija. Ne znamo da li ste ikada pomislili da postoji veza između najrazornije bombe i mikrotalasne pećnice, ali deluje da su u bliskom srodstvu.

Šta sve svoje korene vuče iz militarne industrije? Možete li da zamislite život bez računara, intereneta, GPS-a, digitalnih kamera, konzervisane hrane, ručnih satova? Teško, zar ne?

Internet

U trenutku u kojem nestaje internet, nestaje i svet koji danas poznajemo. Počinjemo da kriziramo kada smo prinuđeni da budemo oflajn samo par sati. Jedva da možemo i da se setimo kako je izgledao život bez interneta. Možda će vas iznenaditi činjenica da je internet poprilično stara inovacija. Naime, i internet svoju karijeru započinje u vojsci.

Internet nastaje kao odgovor na potrebu za povezivanjem računara Ministarstva odbrane na različitim lokacijama. Američka agencija za napredne istraživačke odbrambene projekte (DARPA), osmišljava rešenje koje je nazvano ARPANET. Prva veza između računara je uspostavljena sada već davne 1969. godine. Mogućnosti ove mreže se, naravno, ne mogu ni porediti s mogućnostima koje nam danas nudi obična kućna mreža. Uz stabilnu konekciju i odgovarajuću mrežnu opremu, danas ne postoje ograničenja u komunikaciji i poteban je samo delić sekunde za prenos važnih podataka.

Digitalne kamere i “night vision”

Digitalne kamere nekako i možemo da zamislimo kao važan vojni alat. Prvi samostalni digitalni aparat konstruisan je sedamdesetih godina dvadesetog veka. Ne iznenađuje činjenica da su prve digitalne kamere korišćene za potrebe špijunaže. Naime, ova tehnologija je prvobitno korišćena za snimanje iz vazduha, posredstvom satelita. Na ovaj način su kreirani snimci neprijateljskih vojnih baza i to visoke rezolucije. Ne moramo ni da ističemo važnost prikupljanja ovakvih informacija! Danas svaki pametni mobilni telefon ima i kameru koja može reprodukovati snimak prihvatljivog kvaliteta. Sledeći put kada budete gledali u fotografije koje ste upravo uslikali pomoću svog mobilnog telefona, setite se da je slična tehnologija bila dostupna isključivo vojsci i to ne toliko davno. 

“Night vision” tehnologiju je takođe razvila vojska. Nemačka vojska je, tokom Drugog svetskog rata, razvila tehnologiju koja je omogućavala praćenje neprijateljskih trupa čak i noću! Kasnije su ovi uređaji postali kompaktniji i lakši pa su montirani na jurišne puške. Tehnologiju “noćnog vida” danas koriste civili i to najčešće putem termalnih kamera. Termalne kamere su danas često u ponudi kao sastavna komponenta modernog sistema video nadzora, jer omogućavaju generisanje snimaka vrhunskog kvaliteta čak i u uslovima veoma lošeg osvetljenja. Navedene kamere reaguju na promene u temperaturi pa lako mogu detektovati zaklonjene objekte ili uljeze koji pokušavaju da se sakriju.

GPS

GPS (Global Positioning System) ili sistem globalnog pozicioniranja, razvijen je sredinom prošlog veka. Ideja iza ovog izuma krije se u potrebi ratne mornarice SAD-a da prati američke podmornice – nosače nuklearnih raketa. Krajem sedamdesetih godina razvijen je NAVSTAR (mreža od 24 američka satelita), koji pruža usluge GPS-a. Danas GPS ima daleko širu primenu. Možemo ga koristiti preko računara, tableta ili mobilnog telefona i to za lociranje osoba, vozila, paketa…

Nikada nećemo poželeti rat, čak ni kada shvatimo da je indirektna posledica rata nastanak inovacija bez kojih danas ne bismo mogli ni da zamislimo svakodnevni život. Složićemo se da nam nisu potrebni sukobi za pokretanje motivacije i kretivnih sokova. Međutim, ne možemo poreći da su nam izumi koji korene vuku iz vojne industrije (ne nužno isključivo iz ratnih perioda) promenili život na bolje. Kvalitetni sistemi tehničke zaštite su jedna od beneficija koje se nikada ne bismo odrekli, a brojne komponente ovih sistema imaju militarnu prošlost. Kompanija Videomont se trudi da svojim klijentima ponudi vrhunsku opremu za video nadzor renomiranih proizvođača i na taj način nas zaštiti od svih opasnosti koje vrebaju čak i u mirnodopskom dobu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *