Avionom iz Niša za Bazel – šta videti?

bazel

Iz Niša lete dve low cost avio kopanije WizzAir i RyanAir. Broj destinacija i letova se se povećava, a cene avio karata umeju da padaju ako se planiraju duže vremena unapred.

U ovom tekstu ispričaćemo šta sve možete videti u Bazelu, destinacije do koje se odavno može stići i letom sa Niškog aerodroma, a cene avio karti za Bazel pogledajte na satju KućaPutovanja.rs.

Švajcarska, destinacija Bazeljedan od tri najveća grada u ovoj zemlji, kao i glavni grad i najveće od tri naselja istoimenog kantona Bazel-grad. Na samom početku jedna simptomatičnost vezana za ovaj grad jeste da se gradska zona prostire bukvalno kroz tri države Švajcarske, Nemačke i Francuske, jer se i grad nalazi na tromedji Švajcarske sa Nemačkom i Francuskom.

Bazel se nalazi na velikoj reci Rajni

Bazel se nalazi na velikoj reci Rajni, pa je samim tim i lučki grad. Što se tiče ovih opštih informacija o ovom gradu, ne možemo zaobići činjenicu da je Bazel jedan od najvećih centara farmaceutske industrije.

Grad koji karakteriše prilična osobenost elegantne tišine, mirnoće i puno, puno sjajnih utisaka u vidu turističkih atrakcija. Bazel kao pravi Evropski grad zaista prepoznaje kontrast istorije i savremene arhitekture.

U tom starom delu grada su upečatljivi obrisi istorije, kao što je most na Rajni sagradjen od kamena, iz dvanaestog veka. U ovom starom delu grada prepoznaje se izuzetno pridavanje značaja očuvanju istorijskih objekata i zdanja, samim tim i sve ono što je staro izgleda novo i doterano. I kad bi u svoj toj oduševljenosti ovim gradom morali da nabrajamo ono što se zove turistička atrakcija sigurno bi pošli od Minster katedrale.

Izgradjena je u gotskom stilu i odlikuje se zanimljivom arhitekturom i spolja i iznutra. Originalna crkva u svom prvobitnom izdanju bila je izgradjena 1020. godine ali je stradala tokom zemljotresa kasnijih godina. Sa vrha katedrale vidi se ceo Bazel, a samu katedralu okružuje park sa drvoredima, kaldrmisani trg i mali splet uličica u kojima su zgrade i objekti sagradjeni pre više stotina godina.

Unutrašnjost katedrale krasi grob jednog od najvećih evropskih renesansnih humanista, teologa i socijalnih kritičara Erasmusa od Roterdama. Takodje tu je i katedrala malo složenijeg naziva i to Elisabethenkirche, takodje je odlikuje gotička arhitektura, ali i jedna neobična stvar a to je kafić na samom vrhu katedrale, a možda je još neobičnije što je nekad tu bio krematorijum.

Ovaj grad poseduje preko 40 muzeja, to svakako još više upotpunjuje bogatu umetničku ponudu ovog grada, i svakako najveću umetničku ponudu u Švajcarskoj. Mogli bismo da počnemo od Muzeja karikature i crtanog filma, koji se nalazi u velelepnim renoviranim zgradama. Svi posetioci mogu da se upoznaju sa razvojem crtanog filma i animacije tokom dvadesetog veka.

Kulturna ponuda Bazela

Tu se nalaze i karikature iz ranih devedesetih godina prošlog veka, gde se svi ljubitelji zabave i karikature mogu upoznati sa razvojem karikature tokom istorije. Ako smo već pomenuli ono što je najmladjima najdraže, crtane filmove, ne možemo a da ne pomenemo i Muzej igračaka.

Neki eksponati su stari i po sto godina, i prikazuju svako doba od nastanka prvih igračaka pa sve do dan danas. Predstavlja jedan od najboljih muzeja igračaka u Evropi. I nije suvišno reći da predstavlja pravi istorijski vremeplov detinjstva i zabave naših najmladjih. Ovo sve bi mogli da začinimo jednom zanimljivom pojavom kao što je Muzej papira.

Nalazi se na obali Rajne u kvartu San Alban gde se hartija i dalje pravi pomoću vodenice na mašini iz 1964. godine. Ovaj muzej prati razvoj papira kroz istoriju. Na samom ulazu u suvenirnicu sve miriše na hartiju i zaista ako biste se odlučivali da kupite nešto za uspomenu, teška odluka bi bila u pitanju, jer je prepuno svakojakih dizajna i boja papira, svezaka…

Nezaobilzna destinacija je i Istorijski muzej, koji je sagradjen u renoviranoj franjevačkoj crkvi iz četrnaestog veka. Ovde posetioci mogu da se upoznaju sa bogatom istorijom Bazela, kao i da vide mnoge predmete koji su obeležili istoriju ovog grada, kao na primer bistu Svete Ursule, zaštitnice ovog grada.

Kako je ovo grad na neki način i evropsko utvrdjenje umetnosti, naravno da moramo spomenuti i Muzej umetnosti koji poseduje veliki broj eksponata slika, skulptura, radova, tu se nalaze dela nekih od najvećih svetskih umetnika kao što su Pikaso i  Van Gog.

Bazel svojom lepotom i svojim kuroizitetima doseže i do naziva „grad fontana“. Najpoznatija i svakako najatraktivnija je fontana Žana Tingelija, koji je prepoznatljiv po skulpturama napravljenim od industrijskog otpada. U njegovom muzeju koji se nalazi na samoj obali reke Rajne, i na samom ulazu uočavaju se viseće mehaničke skulpture, koje su u stalnom pokretu.

Zoo vrt u Bazelu

Zoo vrt u Bazelu se prostire na površini od oko 25 hektara, i u njemu boravi više od 4500 životinja. Postoji oko 140 godina, i odlikuje se velikom popularnošću i posećenošću. Nalazi se na periferiji grada, i na svojoj velikoj površini se uočava i mala kućica i farma koja je izgradjena u prepoznatljivom lokalnom švajcarskom stilu.

https://youtu.be/axpj9zf38xE

Široke ulice, mnogo prostora za životinje je još jedna od odlika ovog zoo vrta. Svake godine privuče preko milion posetioca.

Ovaj grad poseduje i najveći izložbeni prostor poznat kao Basel World, u kojem se svake godine održava sajam ukrasne robe. Takodje Bazel u svojoj bezgraničnoj ponudi ima i Karneval koji ima tradiciju održavanja od preko 6 vekova, vreme održavanja je februara meseca i traje tri dana, i tada zaista ovo mesto i pre svega njegove mirne ulice postaju pravi karneval vatrometa i muzike.

Svoja šetališta grad je „ukrasio“ brojnim radnjama, punim skupocenih nakita, satova, što ovaj grad svrstava u kategoriju lepog i ekskluzivnog.

Bitno je da napomenemo da jednu od ulica ovog grada obeležava i mural našeg Nikole Tesle medju ostalim velikanima nauke. Neizmeran je broj istorijskih trenutaka i ličnosti koji su obeležili ovaj grad kroz njegovu bogatu istoriju.

Na univerzitetu u Bazelu je predavao i čuveni filozof Fridrih Niče.

Što se tiče gastronomskih dometa, Bazel nikako ne zaostaje ni tu, brojni su ukusni švajcarski specijaliteti koje možete probati u velikom broju ugostiteljskih objekata, a za sladokusce su rezervisane prepoznatljive poslastice ovog grada i ove zemlje.

Sve ovo potvrdjuje mnogo puta ponovljenu činjenicu da je Bazel pravi grad kulture, da je turistička ponuda impozantna i na svakom koraku prisutna i da je Bazel neizbežna destinacija na turističko-kulturnoj mapi Evrope.

One thought on “Avionom iz Niša za Bazel – šta videti?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *