5 prirodnih oaza koji moraju biti na vašoj “must see” listi za letovanje

kornjaca-zakintos

Za Vas smo izdvojili fantastične oaze prirode, koje ne smete propustiti kada pođete na sledeće letovanje!

Leškarenje na plaži, kupanje, morska klabing scena i odbojka na pesku – leti imamo vremena da uživamo u ovim aktivnostima, mada je svako letovanje počelo da liči jedno na drugo. Obogatite svoj program obilaskom prirodnih lepota o kojima ćemo vam ovde pričati.

#1 Ada Bojana (Crna Gora)

Ada Bojana je veoma popularno crnogorsko letovalište, ostrvo veoma zanimljivog porekla: prema legendi, u 19. veku je na ušću reke Bojane u more potonuo brod „Merito”, i kako nisu uspeli da izvade olupinu, na brod i dva obližnja mala ostrva nataložili su se rečni sedimenti i stvorili ovu oazu za uživanje u prirodi.

Ostrvo sa dve strane zapljuskuje reka Bojana, a sa jedne Jadransko more – ta morska plaža dugačka je 3 kilometra, a Ada je trouglastog oblika i menja oblik iz godine u godinu.

ada bojana

Bojana je jedinstvena reka u ovom regionu – dno njenog korita nalazi se od dva do pet metara ispod nivoa mora, pre samog ulivanja; u samoj reci meša se morska i rečna voda, i ušće Bojane u Jadransko more je zaštićeni rezervat prirode koji nastanjuje oko 300 vrsta ptica i 134 vrste riba.

Kada je u pitanju sama Ada Bojana povoljne sojenice i plažni barovi nalaze se duž obale, tako da ne remete lepotu prirode. Nekada je bila veoma popularan nudistički kamp, ali danas je jedna od najboljih destinacija za vodene sportove kao što su kitesurfing i windsurfing, a u njoj će uživati i ljubitelji joge.

#2 Morski park Zakintos (Grčka)

Ostrvo Zakintos u Grčkoj je dobro poznata turistička destinacija, naročito za mlade – pored prelepe morske obale i plaža, na Zakintosu je noćni život odličan, sa žurkama na plaži koje traju do ranih jutarnjih časova.

Ipak, to nije obična turistička destinacija i daleko od toga da Zakintos samo to ima da ponudi: u zalivu Laganas nalazi se zaštićen nacionalni pomorski park, kutak prirode koji se pažljivo neguje i čuva. Ovde se gnezdi Caretta Caretta, odnosno Dugovrata kornjača, polažući jaja u pesak na pojedinim plažama Zakintosa: Sekania, Gerakas, Kalamaki, Dafni, i na malo ostrvo Marathonisi. Možete videti put mladih kornjačica do mora, pre nego što se 30 godina kasnije vrate da izlegu jaja u pesak poput svojih roditelja.

Pored ove zaštićene vrste kornjača, u ekosistemu parka u zalivu Laganas možete videti i ugroženu vrstu morskog narcisa, porinute grebene, a na zapadnoj obali ostrva je i sredozemna foka medvedica.

#3 Jezero Bohinj (Slovenija)

Bohinjsko jezero u Sloveniji je najveće prirodno jezero u ovoj zemlji, tektonsko – glacijalnog porekla, a mnogi kažu i najlepše. Deo je Triglavskog nacionalnog parka, smešteno u bogato pošumljenoj glacijalnoj dolini. Letnja temperatura jezera dostiže 22 stepena, a celo je veoma duboko – tek jedna desetina je plića od 10 metara, a uliva se reka Savica.

Tokom cele godine ovde se organizuju brojne uzbudljive aktivnosti:

  • plivanje
  • vožnja čamcima, kajakom ili kanuom;
  • pecanje;

Turistički potencijali su ovde dobro iskorišćeni i razvijeni, tako da vam leti sledi aktivan odmor; organizuju se brojne radionice, pa možete proučavati i lokalnu floru, otkrivati jestive vrste divljeg cveća, šetati, uživati u prizoru klisura i vodopada, i voziti se žičarom.

Sunčana strana Alpa fantastična je za planinski biciklizam i ekstremne sportove, a tu je i wellness kutak.

#4 Nacionalni park Ria Formosa (Portugal)

Na obali Portugala nalazi se prelepa oaza prirode u laguni, park po imenu Ria Formosa, koji je nedavno proglašen za jedno od sedam prirodnih čuda Portugala. U neposrednoj blizini nalazi se popularno letovalište Algarve, tako da možete posetiti Ria Formosa ako se zadesite na letovanju u Portugalu – razloga ima na pretek!

Zahvaljujući posebnom geografskom položaju i prirodi, stanište je za mnoge biljne i životinjske vrste; naročito će uživati ljubitelji ptica, jer je ovo važna tačka na njihvoj migracionoj ruti. Ovde ima flamingosa, kameleona, morskih konjica, a odavde potiče i vrsta psa po imenu portugalski vodeni pas! U laguni se uzgajaju i školjke – 80% izvoza školjki za ishranu Portugal duguje ovom predelu.

Ria Formosa nacionalni aprk obuhvata i ostrva Armona, Tavira i Kabanas, sa veličanstvenim plažama gde se možete opuštati, kupati, i čitati dok se sunčate, a sa lokalnim ekosistemom ćete se najbolje upoznati ako pođete u dve šetnje od 3 kilometara:

  • od Pomorskog edukativnog centra: dine, slatine, četinarske šume, ptice koje migriraju;
  • od Quinta do Lago plaže: jezera, biljne i životinjske vrste, stari rimski rezervoar soli.

#5 Reka Tara (Crna Gora)

Još jedno mesto u Crnoj Gori kome definitivno treba posvetiti pažnju jeste kanjon reke Tare.

Taru zbog čistoće nazivaju „suza Evrope” – kažu da se u celom toku njena voda može piti! Kanjon je najdublji u Evropi, i drugi najdublji u svetu (posle reke Kolorado); reka je idealna za splavarenje i ribolov, a avanturisti iz celog sveta dolaze na rafting Tarom. Ovo područje je bogato u svakom smislu – endemičnim vrstama, florom i faunom, bistrom vodom, starim crkvama, mostovima i šumama.

U obližnjem Nacionalnom parku „Sutjeska” pogledajte u gorske oči: prelepa, plavetna glečerska jezera, Perućačku prašumu i veličanstveni vodopad Skakavac.

Dok ste ovde uživaćete i u lokalnim specijalitetima: riba, jagnjetina, pršut i pite ovde su fantastični.

Svaki region ima prirodne predele kojima se ponosi – istražite ih i uživajte!

One thought on “5 prirodnih oaza koji moraju biti na vašoj “must see” listi za letovanje”

  1. Tara! Znaci, ko hoce da uziva i da oseti prave cari avanture, trebalo bi da ide na taj rafting! Sjajna stvar. Sto se tice ostalih destinacija, slazem se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *