Saveti i trikovi za organizovanje ormana

police-i-resetke-na-ormanu

Da li i vi muku mučite sa organizacijom i manjkom prostora u ormanu, ili svaki put završite sa gomilom isprepletane garderobe, tek pet dana posle pakovanja? Vreme je da se opustite i zaboravite na nervozu, jer vam donosimo ultimativni vodič, sa savetima i trikovima koji će vam, sada i svaki naredni put, olakšati sređivanje garderobera.

Strateško odvajanje odeće

Uredan ormar je, ne samo spečena jutarnja glavobolja, već i jedan od prvih koraka ka stvaranju dobrog stila. Počnite sređivanje tako što ćete odvojiti sve komade odeće koji spadaju u istu kategoriju. Pantalone presavijajte u grupu sa pantalonama, farmerke pakujte na farmerke, košulje sa košuljama i slično. 

Pamučne, udobne majice za žene su obično zauzimaju najveći deo garderobera, i nikada ih nije dovoljno. Majicom možete odlično upotpuniti skoro svaki odevni komad i dobiti onaj opušteni šmek u svakoj kombinaciji. Kada odvojite gomile, vreme je da ih lepo i upakujemo na mesta.

Vešanje kao najbolji način uštede prostora

Najlakši način da uštedite prostor u ormaru je da sve te selekcije povešate na šipku u ormaru. Ako nemate dovoljno prostora, možete povaditi pregrade iz ormara i zametiti ih šipkama koje su vrlo povoljne i mogu se poronaći u svim prodavnicama namenjenim kućnim potrepštinama.

Stvari koje su idealne za kačenje su bluze, košulje, topovi, haljine, jakne, kardigani i sakoi. Šalove i marame možete takođe vrlo lako upakovati a da ne zauzimaju previše postora, i to vezujući ih na ofingere koje biste, potom, okačili na vrata ormana. 

Sa šeširima isto tako; okačite ih na kvačice na vratima, ili nabavite stona postolja pa ih poređajte po komodama. Za narukvice, torbice i novčanike možete uložiti u kancelarijske pregradice od plastike i stalke.

raspored-polica-na-garderoberu

Iskorišćen prostor cele sobe uz umetnute ormare

Fali vam mesta u ormanu? Nikakav problem. Ceo zid možete iskoristiti kao mesto za odlaganje garderobe, tako što ćete instalirati pregradice i šipke, a potom ih i zaštititi (kliznim) vratima. 

Budite kreativni u uređenju sobe. Kada garderobu raširite preko celog zida, biće mnogo teže izmešati i nagomilati je ponovo, što će uštedeti vreme pri svakom narednom odabiru kombinacija.

Pletene korpe za odlaganje stvari koje retko nosite

Jedna od bitnijih stvari pri uređivanju garderobera je odvojiti stvari koje ne nosite i koje retko nosite od onih koje su omiljene tokom cele nedelje. Aksesoari takođe spadaju u ovu grupu. Stvari koje ne nosite – jednostavno poklonite nekome kome su potrebnije, a one koje su retko u opticaju jednostavno odložite u korpe ili kutije.

Pletene korpe se mogu vrlo povoljno naći u istim onim prodavnicama gde ćete kupovati ofingere (potražite one uže od standardnih), pregrade i šipke za ormare. Osim što su odličan način da uštedite prostor, izgledaće i vrlo šik.

Odlaganje torbi i obuće

Veće torbe se najčešće ređaju na široke police, ali imajte u vidu da ih morate napuniti nečim kako se ne bi deformisale, bore nisu poželjne nigde, a na garderobi i aksesoarima su odlika nedostatka stila

Tom prilikom je idealno koristiti one široke, zimske džempere, koji imaju tendenciju da se razvuku na ofingerima. Urolajte ih i pravac u torbu (samo zapišite gde ste ih odložili, jer se dešava da se zaboravi).

Manje torbe su idealne za kačenje o kvake ormara. Kupatilske rešetkice su još jedan, prigodan dodatak ormarima za odlaganje garderobe, jer o rešetke možete okačiti i ofingere.

Kod obuće treba napraviti poseban raspored i odvojiti je od ostatka garderobe. Naravno, sandale i salonke ne spadaju u tu kategoriju, jer se lakše provetravaju, pa ne predstavljaju opasnost od širenja neprijatnih mirisa po odeći. Te cipele možete i u vrata “ugraditi”, ali pre toga ugradite rešetke na vrata, o koje ćete okačiti štikle.

Posebnu pažnju posvetitie zimskoj obući

Na polici okrenite cipele u suprotnim pravcima – tako ce jedan par zauzeti nešto manje prostora na polici. Dubokim čizmama, kao i kod većih torbi, treba obezediti potporu. Za to se koriste stiroporski valjci, a u nedostatku njih – jednostavno se poslužite starim časopisima i srolane ih ubacite u čizme. 

Ako u cipelarniku nema više mesta, nabavite neku od onih sklopivih, plastičnih polica koje su vrlo praktične, a na njih obično mogu stati na desetine pari obuće.

Organizacija ormara nije jednostavan zadatak, a održavanje te urednosti može da bude još veći izazov, naročito ako ste skloni da čuvate i gomilate komade garderobe. Jednostavno pustite da suvišne stvari odu iz vašeg života (i ormara) i biće mnogo lakše uspostaviti ravnotežu i red na svim poljima.

 

One thought on “Saveti i trikovi za organizovanje ormana”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *