Curi vam sifon ispod sudopere i šire se neprijatni mirisi? Ovo je rešenje!

Sifon koji curi je veoma ružan prizor koga prate i neprijatni mirisi, zbog čega će vam biti potrebno otpušavanje sudopere. Na svu sreću ovo je problem  koji je lako rešiv, samo je potrebno da znate šta da radite u takvoj situaciji i koje su vam opcije na raspolaganju.

Curenje sifona ispod sudopere je veoma lako uočiti golim okom, jer ćete videti barice vode ispod sudopere, kao i curenje iz sifona dok koristite sudoperu, odnosno dok je voda puštena.  Curenje sifona se dešava iz nekoliko razloga, a na vama je da pretpostavite koji su razlozi u opticaju kako biste brže došli do rešenja.

Zašto se neprijatni mirisi šire kada sifon curi?

Kada sifon curi, kroz njega prolazi otpadna voda odnosno prljava voda sa ostacima hrane koja prolazi kroz slivnik i sifon do cevi. U sifonu se često svašta zadržava od prljavštine, ostataka dlaka i ostakam hrane od prljavih sudova. Kada sifon curi iz njega izlazi ta prljava voda koja se razliva po kuhinji i pravi neprijatne mirise, a u ovo slučaju postoji i rizik od zaraze. Sigurno želite da se oslobodite neprijatnih mirisa i zato vam je potrebno otpušavanje sudopere.

Koraci pre početka popravke curenja sifona.

Problem kod curenja sifona najverovatnije ležu u zapušenoj sudoperi, ali može biti problem i u samom sifonu koji je star, loše montiran ili nekvalitetan. Ukoliko je prošlo puno vremena od kupovine sifona, možda je vreme za zamenu.proverite da li ima određena oštećenja i pukotine jer kroz njih voda koja se zadržava u sudoperi prolazi i curi napolje. U slučaju da je sifon loše montiran ili suviše oštećen potrebna je i njegova zamena.

Rešavanje problema curenja sifona ispod sudopere.

Rešavanje problema  sa sifonom usko je vezano sa zapušenom sudoperom. Zato je važno da pozovete vodoinstalatere i zakažete otpušavanje sudopere. Ponekad se dešava da je i sifon oštećen  da je sudopera zapušena tako da postoje dva problema koje je potrebno rešiti.

Sama intervencija može uključivati prvo odgušenja pa zatim i zamenu sifona. Prvi i najvažniji korak jeste da se zavrne dovod vode, kako ne bi došlo do poplave i pucanja ventilla. Kada je zavrnut glavni dotok vode, potrebno je utvrditi koji je stepen zagušenja u pitanju i odrediti na koji način će se izvršiti otpušavanje sudopere. Odgušenja se danas najčešće rade mašinskim putem koji je i jedini najefikasniji način za odgušenje. Za tu svrhu koriste se elektro sajle, woma vozila i mašine pod pritiskom. Kada je sudopera otpušena, vodoinstalater može preći na zamenu sifona. Sifon se jednostavno menja, tako što se stari sifon odšrafi i zameni novim koji nema pukotine. Sama montaža je jako važna jer je potrebno da on bude ispravno montiran , kako ne bi bilo pomeranja ili krivljenja i kako bi voda mogla da odlazi pod pravim uglom, bez curenja.

Kako sprečiti buduća curenja i neprijatne mirise.

Kada je otpušavanje sudopere završeno, važno je da znate šta je tačno dovelo do toga kako bi to sprečili u budućnosti. Ukoliko ne želite više da imate problem sa curenjem sifona, neophodno je da izabere kvalitetan sifon a zatim i dobrog majstora koji će ga pravilno postaviti. Naravno nakon dugo vremena, sifon se mora ponovo zameniti kada mu istekne rok trajanja, jer su svi delovi pa i sifon podložni propadanju. 

Neprijatni mirisi iz sudopere nastaju od naslaga i ostataka hrane koji se  mešaju sa vodom i prave naslage koje se talože na cevima. problem sa ovim naslagama je u tome što su one teže od vode i ne mogu da se rastvore u njoj, zbgčega se talože i lepe za cevi, a vremenom stvaraju čep kroz koji voda ne može da prođe pa dolazi do zagušenja i zadržavanja vode u sudoperi.

Kao što smo već naveli, odgušenja se rade mašinskim putem ali na tržištu postoje i sredstva koja služe za održavanje odvoda i lepši miris, kako u kuhinji, tako i u kupatilu.

Na internetu postoji još puno jednostavnih trikova za lepši miris u kuhinji i održavanje odvoda. Neki od njih su veoma jednostavni, mogu se naći u različitim oblicima u vidu štapića, tablet ili tečnosti koja se sipa u odvode, ali je važno da znate da odgušenje ne možete uraditi uz pomoć trikova sa interneta već samo uz stručnu i profesionalnu vodoinstalatersku pomoć. Preventivne mere su najbolji način  da se nikada ne nađete u ovoj situaciji zato je preventive uvek najbolje rešenje. Dobar vodoinstalater je takođe veoma važan, zato ga potražite putem preporuke ili preko veb pretraživača. Pročitajte recenzije, usluge i koentare i izaberite onaj koji vam je najbliđi i nudi dobre i prihvatljive cene i mogućnost izlaska na teren u bilo kom trenutku.

Rešenje uvek postoji, samo je važno da oznajete sve korake i imate siguran i kvalitan servis da odreagujete u pravom trenutku. Redovan servis je takođe važan i poštedeće vas mnogobrojnih kvarova i troškova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *