Android ili iPhone – koji pametni telefon izabrati?

zena-telefon-razgovor

Android ili iPhone – koji pametni telefon izabrati?

U današnje vreme, pametni telefoni su postali neizostavan deo našeg života. Uz pomoć njih organizujemo svoje vreme i obaveze, održavamo kontakte sa bliskim osobama i poslovnim partnerima, ali i provodimo slobodno vreme zabavljajući se uz brojne aplikacije.

Dve najpopularnije vrste pametnih telefona na svetu su Google-ov Android i Apple-ov iPhone. Otkad postoje na tržištu oni su jaki rivali, a mnogi ljudi se strogo dele na zagovornike iPhona i zagovornike Androida.

Često je mišljenje da korisnici Androida žele da prođu što jeftinije, dok korisnici iPhona žele da istaknu svoj socijalni status. Međutim, takva uopštavanja su daleko od istine.

I iPhone i Android imaju svoje prednosti i mane, a u nastavku teksta saznaćete koja je razlika između ova dva pametna telefona, kao i kako da odaberete onaj koji će odgovarati vašim potrebama.

Koji telefon ima jaču bateriju, Android ili iPhone?

Imajući u vidu svo vreme koje u toku dana provedemo na svom telefonu, jasno je da nam je potreban telefon sa jakom baterijom, koji će moći da ide u korak sa našim aktivnostima.

Ukoliko poredimo Android telefone i iPhone, možemo zaključiti da se obe vrste mogu pohvaliti izdržljivim baterijama. Naravno, jačina baterija zavisiće od modela telefona koji izaberete, ali ne može se tvrditi da jedna od ovih vrsta telefona zaostaje u odnosu na drugu.

telefon-smartfon-sto

Međutim, ukoliko primetite da je vašem telefonu potrebno često punjenje, kao i da se gasi, pregrejava ili radi samo na punjaču, vrlo je moguće da vam je potrebna promena baterije na iPhone telefonu ili Androidu. Takođe, imajte u vidu da je baterija potrošna roba i da ne može trajati zauvek. Zato je preporuka je da se baterija obavezno zameni ukoliko je telefon stariji od dve godine.

Ažurnost operativnog sistema kao ključna razlika između Android i iPhone telefona

Smatra se da, ukoliko želite da ste u koraku sa vremenom i da uvek imate najnovije apdejte na raspolaganju, treba da se odlučite za iPhone. To nije slučajno tako.

Glavna razlika između Android i iOS operativnog sistema jeste njihova ažurnost, pri čemu u ovom aspektu iOS pobeđuje Android.

Razlog tome je što iPhone telefoni dolaze u ograničenom broju modela, od kojih su svi pod kontrolom Apple-a. Sa druge strane, Google isporučuje Android operativni sistem različitim proizvođačima telefona, nakon čega su proizvođači zaduženi da ažuriraju operativni sistem.

terasa-stolica-cvece-jastuk

Neki od njih sporo obavljaju ova ažuriranja, te kako prolazi vreme, vaš telefon gubi podršku, a softver postaje zastareo. Apple se, sa druge strane, može pohvaliti dosta boljom podrškom za starije modele.

Po broju aplikacija Android pobeđuje iPhone

Kada je reč o aplikacijama, svaki od ovih operativnih sistema ima svoju prodavnicu aplikacija. Android sistem svojim korisnicima nudi aplikacije u Google Play prodavnici, dok ih korisnici iOS-a mogu nabaviti u Apple App Store prodavnici.

Kada je reč o broju dostupnih aplikacija, čini se da Android pobeđuje iPhone. Google Play prodavnica je najveća prodavnica aplikacija na svetu, sa oko 3,48 miliona aplikacija u prvoj četvrtini 2021. godine, dok je u istom periodu Apple App Store brojala oko 2,22 miliona aplikacija.

Međutim, broj aplikacija nije jedina razlika između ove dve vrste pametnih telefona. Naime, osim preko Google Play prodavnice, korisnici Androida mogu kupiti aplikacije i i iz drugih izvora, dok iOS sistem ne podržava ni jednu aplikaciju koja nije iz njihove zvanične prodavnice.

iPhone kao najbezbedniji telefon – da li je zaista tako?

Način instaliranja aplikacija direktno je povezana sa bezbednošću telefona. Prema Apple-u, nemogućnost iOS korisnika da instaliraju aplikacije van zvanične prodavnice za cilj ima da osigura bezbednost korisnika.

Sa druge strane, širi izbor aplikacija kod Androida daje veću slobodu, dok potencijalno može dovesti do bezbednosnih problema. Međutim, može se desiti i da nikada ne budete te “sreće” da vas bilo koji potencijalni virus zarazi.

Takođe, iPhone telefoni su dugo bili poznati po svojoj zaštićenosti od virusa, kojima su Android telefoni bili mnogo izloženiji. Razlog tome je što se virusi lako šire putem skidnja različitih aplikacija. Takođe, smatra da je Android sistem lako probiti, dok iPhone uređaji važe za sigurnije.

Međutim, nakon Pegaz skandala, u kome je softver pod nazivom Pegaz iskoristio zero-day propuste iOS sistema i hakovao WhatsApp aplikaciju, ostaje pitanje da li će iPhone ikada ponovo povratiti svoju reputaciju najbeznednijeg telefona.

Intefejs – da li je Android ili iPhone jednostavniji za upotrebu?

Kada se iPhone prvi put pojavio na tržištu, bio je najednostavniji za upotrebu, čime je ubedljivo pobedio konkurenciju. Međutim, danas su Android i iPhone intefejs dosta slični. Naime, razlika u interfejsu danas nije toliko u jednostavnosti korišćenja, koliko u kontroli nad operativnim sistemom njegovim i aplikacijama.

Android korisnicima daje više kontrole, te se već dugo smatra boljim izborom za one koji vole da organizuju sadržaj na svom telefonu po svojoj želji. Kod Android telefona može se menjati izgled početnog ekrana, aplikacije se mogu grupisati u foldere i mogu se birati vidžeti koji će se pojaviti na početnom ekranu.

Iako su oba operativna sistema prilično jednostavna za korišćenje i veoma slična, često se dešava da se korisnici iPhone-a ne mogu snaći na Androidu i obrnuto, što je prosto stvar navike.

Osim toga, svaki telefon ima svoje određene karakteristike koje ga razlikuju od konkurencije, a na vama je da se odlučite za proizvođača i model koji najbolje ispunjava vaše potrebe i zahteve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *