Kako povezati pametni telefon sa televizorom?

Dekoracija doma

Potrebe savremenog čoveka otišle su toliko daleko, da su čak osmišljeni i otkriveni pametni telefoni koji su skoro u potpunosti preuzeli ulogu kompjutera. Danas skoro da nema radnje koja se ne može završiti putem pametnog telefona, tako da su oni postali u stvari prenosivi, „to go“ kompjuteri koji u velikoj meri olakšavaju život svakog pojedinca.

Međutim, i u svemu tome, želja da se nešto bolje vidi, poput neke slike, videa, filma serije, dovela je do toga da i danas često svi posegnemo za tim da televizore u svojim domovima povezujemo sa telefonom koji povezujemo. Naravno, pametni televizori su to povezivanje olakšali sasvim, ali je sasvim moguće povezati i običan LCD, ali čak i televizore koje nazivamo „sandučari“, jer su u poređenju sa današnjim vidom televizora, zaista nešto što liči na kutije. Postoje različiti načini koji se mogu isporbati za povezivanje pametnih telefona i televizora, a evo samo nekih od njih.

Povezivanje putem USB kabla

Većina ne zna da obični USB kabl za punjač može biti najlakši način da povežete pametni telefon i televizor, jer skoro da nema kuće koja nema bar jedan USB kabl. S obzirom na to da se današnji punjači prave tako da je moguće odvojiti adapter od USB kabla, onda je uvek moguće odvojiti ih i upotrebiti u druge svrhe. Najpre proverite da li vaš televizor ima USB port, te onaj širi deo USB kabla priključite za TV, a mikro USB ulaz za telefon i to je sve što je potrebno da uradite.

Kod nekih televizora je ceo ovaj proces ovako jednostavan, a kod nekih nešto komplikovaniji, pa osim USB kabla potrebno je podesiti neke parametre, proveriti softvere, srediti određena podešavanja, kako bi se video i audio zapisi prenosili bez ikakvog problema. USB kabl je odličan način da se prenesu i video i audio zapisi odjednom, bez posebnih kablova, te ujedno tako ne nastaju nikakva zastajanja u radu, kao što je kvarenje slika, gubitak tona i slično. Međutim, nekada je potrebno uz USB imati i malu pomoć koju opisujemo u sledećem načinu povezivanja ova dva uređaja.

MHL adapter

Nekada nije moguće povezati pametni telefon sa televizorom običnim USB kablom, pa vam tu u pomoć pristiže MHL adapter, koji je prilično mali i ne smeta ni u kojoj situaciji. Micro USB sa ovog adaptera se stavlja u telefon, a onda se dalje drugim kablovima, povezuje sa TV-om putem HDMI porta koji se nalazi na televizoru. Slika i ton su odlični kao i u prethodnom načinu povezivanja, jedino što je potrebno nešto više truda i kablova.

Povezivanje bez žica, Wi-Fi konekcija

Danas je ipak moguće povezati pametne telefone sa televizorima bez ikakvih kablova, jedino što je potrebno u ovom slučaju da imate i pametni televizor koji u sebi ima LAN ili Wi-FI mrežnu karticu za pristupanje internetu. Potrebno je i da televizor i telefon budu povezani na istu Wi-Fi mrežu, a onda ceo proces ide preko jednog klika, a to je „deljenje ekrana“. Na ovaj način, sve što želite da radite, radite putem televizora, a telefon vam ostaje da koristite za neke druge aplikacije ili završavanje nekih obaveza koje imate, bez ikakvih smetnji, iako su povezani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *