10 saveta za renoviranje stana

renoviranje-stan-bracni-par

Bliži se proleće, sa njim veliko spremanje kuća i stanova, a po negde i renoviranje. Bilo da je kompletno renoviranje u pitanju jer ste se tek uselili u svoj novi prostor ili samo delimično renoviranje jedne ili nekoliko prostorija u vašem stanu, ono stvara stres i pritisak oko toga da li će sve biti kako treba i na vreme. Zato vam u nastavku teksta predlažemo nekoliko ključnih saveta kako da što lakše i bezbolnije renovirate vaš željeni prostor.

#1 Planiranje celokupnog procesa renoviranja

Kao i pre svake ozbiljne aktivnosti, neophodan je plan. U ovom slučaju, potrebno je da uradite jedan plan ugrubo, a da onda pravite manje detaljnije planove za svaku prostoriju posebno i za svaku istovetnu grupu radova. 

Primera radi, ukoliko je potrebno uraditi postavljanje, hoblovanje ili postupak lakiranja parketa u dnevnoj i spavaćoj sobi, pravite plan po tipu posla koji treba da se obavi i po prostorijama. Ovako ćete faktički imati duple planove i nikako ne može da se dogodi greška ili da se nešto zaboravi. Tako ćete sebe osloboditi jednog stresa u nizu.

#2 Računanje troškova

Kada ste napravili svoje planove, red je da istražite koliko sve to košta i saberete. Na internetu ili po preporuci istražite majstore, na posebnim papirima ili elektronski upišite sve ponude koje ste dobili kako biste odabrali eventualno najjeftiniju ili malo skuplju varijantu uz proveren kvalitet. Metar vam je obavezan saradnik u ovom koraku pošto će vam biti potreban za baš svaku stavku, merenje prostorija pod parketom, pod pločicama, merenje kuhinjskih elemenata i baš za sve drugo što može da se izmeri.

Ukoliko ispoštujete ovaj korak, rešićete se nepotrebnih razmišljanja oko toga koliko bi moglo koštati menjanje pločica u kupatilu a koliko u kuhinji a ovaj proračun će vam naravno biti potreban na samom kraju kada budete morali da svedete račune sa majstorima.

#3 Izbacivanje i odvoženje nepotrebnih stvari

Ovo nije toliko komplikovan zadatak kao ostali koji slede, pa polako i strpljivo odlažite stvari koje vam trenutno nisu potrebne ili izbacite sve ono što je odavno bilo za kontejner. Sitne stvari su, naravno, jednostavne za manipulaciju ali kada su krupne stvari u pitanju kao što je na primer krevet ili stari orman, dobro razmislite. Možda možete nekome da poklonite a ukoliko to nije moguće, raspitajte se na sajtu Javnog komunalnog preduzeća Gradske čistoće kojim danima u mesecu odvoze kabaste stvari te i cenu istog. 

Dok obavljate ovaj zadatak, verovatno ćete znati tačan datum početka renoviranja vašeg stana pa je neophodno da na oglasnoj tabli zgrade okačite obaveštenje o radovima u vašem stanu. 

#4 Nove instalacije i vodovod

Ukoliko ste sami ili sa majstorima skinuli stare pločice iz prostorija koje planirate da renovirate, red je na zamenu instalacija i vodovodnih cevi. Ovo je posebno važno u starim kućama i zgradama, pa ne bi trebalo preskakati ovaj korak. 

Unajmite dobrog električara i vodoinstalatera kako biste bili sigurni da će ovaj posao biti obavljen besprekorno.

#5 Postavljanje pločica

Može se reći da nakon teških, bučnih i prljavih radova u vezi zamene električnih instalacija i vodovodnih cevi sledi malo lepši deo i malo manje prljav. 

Podrazumeva se da ste pre ovog koraka već izmerili površinu koja će biti obložena pločicama i u kuhinji i kupatili (i eventualno nekoj drugoj prostoriji) kao i da ste kupili željene pločice. 

Pre postavljanja pločica u kupatilu, obavno je uraditi kvalitetnu hidroizolaciju i bićete sigurni da će vas novo kupatili služiti dugi niz godina. 

#6 Stolarija 

Pošto ste poručili stolariju po meri, sada se spremite za ugradnju novih prozora i vrata odnosno spoljne stolarije. Ovo nikako nije zahteva korak za vas budući da majstori koji se time bave zaista brzo i lako skinu stare i nameste nove prozore. 

Podrazumeva se da ste odlučili šta ćete sa starim prozorima a sve zavisi u kakvom su stanju. Nemojte se nervirati ukoliko oko prozora ima neravnina na zidu jer posle postavljanja novih prozora obavezno sledi gletovanje, što će biti sredjeno u sledećem koraku renoviranja vašeg stana.

#7 Molerski radovi 

Za ovaj deo posla potrebno je naći prave majstore koji će kvalitetno odraditi posao. I najmanja rupa mora da se popuni i izgletuje, oko prozora bi trebalo da naprave okvir odnosno da obrade takozvane špaletne

Ovde vam dakle, savetujemo, da prvo izgletujete a onda predjete jednim slojem (polu) disperzije sve prostorije u kojima je to neophodno. Drugi sloj krečenja uradite kada završite postavljanje unutrašnje stolarije, sobnih vrata i slično, kao i lajsni izmedju zidova i parketa. Naravno, ukoliko ne želite da krečite još jednim slojem, podrazumeva se da ste se ranije raspitali oko tapeta kojim biste možda želeli da osvežite svoj dom, onda je ovo pravi trenutak za postavljanje tapeta

#8 Postavljanje podova parketa

Ovde se stvari već privode kraju, ali još uvek strepite kako će sve da se završi. Osim ukoliko ste izabrali masivni parket za podove, postavljanje parketa ne bi trebalo da traje duže od 2 dana pa tako će i ovaj korak biti vrlo brzo gotov i nema razloga za brigu. 

postavljanje-parketa (1)

U današnje vreme veoma su popularne sve vrste laminata, za čije postavljanje je potrebno još manje vremena.

Nakon završene podne obloge, spremni ste za postavljanje unutršanjih vrata. 

#9 Nameštaj, kuhinjski elementi 

Ukoliko ste baš sve do detalja unapred isplanirali i kupili ovo će vam biti lak zadatak. Unošenje nameštaja ume da bude problem, naročito kod kabastih komada, ali to se brzo zaboravi kada novi komadi modernog nameštaja počnu da krase vaš novi dom. 

Posao sa kuhinjskim elementima za nijansu je teži i pipaviji jer sve mora da se uklopi u milimetar. Za ovo će vam možda trebati i nekoliko dana ukoliko niste unajmili majstora ali kada budete završili videćete da je vredelo. 

Nakon ovoga ugrubo očistite i prebrišite ceo stan i zastanite da odmorite.

#10 Fini radovi i ostalo

Konačno su došli na red najlepši zadaci – detaljnije brišite svaku policu u renoviranom stanu, polako punite kuhinjske elemente posudjem i biblioteku knjigama. Možete da dekorišete svoj prostor baš onako kako vi želite. U ovom trenutku sve je završeno i ostaje vam samo da uživate!

Nadamo se da smo vam pomogli ako renovirate ili planirate da renovirate vaš prostor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *