Koje vrste maketa postoje?

maketa-voz-stanica-priroda

Makete – smanjeni prikazi objekata izrađeni u znatno manjim proporcijama u odnosu na originalni objekat.

Moguće je izraditi makete aviona, vozila, zgrada, pejzaža ili bilo čega po vašem izboru. Koriste se u svrhu poslovne prezentacije ili kao estetski detalji i plod rada hobi majstora zaljubljenih u ovaj tip, slobodno možemo reći umetnosti.

Jedno od najčešćih pitanja koje se javlja kada su u pitanju makete jeste:

Kada u narednim redovima odgovorimo na ovo pitanje, verovatno će vam biti mnogo lakše da i sami odaberete one koje ćete izrađivati ili naručiti. Primetićete kako se vrste maketa razlikuju najviše prema tome koji je predmet, odnosno model obrade, ali i materijalima izrade maketa, pa hajde da pogledamo detaljnije.

Arhitektonske makete – koriste se u poslovne svrhe kao prezentacioni modeli

Arhitektonske makete prepoznaćete po tome što su u najvećem delu sačinjene od belih elemenata, te kao takve nemaju estetsku ulogu, već pretežno prezentacionu.

Izrađuju se kako bi se budućim kupcima ili investitorima predstavio finalni proizvod gradnje. Neophodno je da raspored elemenata bude usklađen, strogo proporcionalan, kao i da maketa bude maksimalno profesionalnog karaktera.

Bez šarenih motiva, kao i bez elemenata kojima iz ugla korisnosti ovde nije mesto.

Makete arhitektonskog tipa se najčešće izrađuju kako bi prikazale spoljašnjost objekata kao što su zgrade, saobraćajnice, sa ili bez vozila ili ljudskih figura, u skladu sa potrebama.

Makete istorijskih objekata – u svrhu održavanja kulture i tradicije

Izrađivanje istorijskih maketa pruža nam jasan uvid i sliku u to kako su kule, gradovi, tvrđave nekada izgledali i to sve radi očuvanja nasleđa. Uz ovaj tip maketa nije potrebno obilaziti istorijska zdanja kako bi ih sami videli.

Dovoljna je kvalitetna istorijska maketa i odličan poznavalac istorije da vam ispriča njenu priču. Na ovaj način se određeni događaji i lokacije čuvaju od zaborava, a značajni su za narod, nasleđe i istoriju.

Takođe, nije retkost da se izrađuju makete objekata koji nikada nisu postojali ili se samo pretpostavlja kako su izgledali na osnovu spisa. Tada se dozvoljava znatno veća sloboda umetničkom doživljaju!

Upravo su makete istorijskih objekata najinteresantnije kreatorima, koji osim očuvanja nasleđa imaju priliku da se iskažu i kao umetnici stvaraoci – razvijajući svoju kreativnost

Makete savremenih objekata – puno detalja za što uverljiviji prikaz

Za razliku od arhitektonskih maketa koje moraju biti izuzetno precizne, tačne i idealne prema proporcijama, makete savremenih objekata treba da teže ka svemu ovome.

Međutim, kada se potkrade neka sitna greška, neuverljiv detalj ili neproporcionalnost, nećemo im zameriti.

Njihova osnova uloga jeste prezentaciona i to radi prikaza velikih postrojenja, stambenih kompleksa i tome slično. Dakle, arhitekte izrađuju arhitektonske makete uglavnom radi prikaza kako će nešto izgledati, dok je sa druge strane maketa savremenih objekata nešto jednostavnija i prikazuje objekte koji već postoje.

Samim tim, moguće je pre izrade napraviti veliki broj fotografija iz mnogo uglova i tako formirati odličnu podlogu za dalji rad.

Makete pejzaža – diorame u kojima svi uživamo

Makete pejzaža nam pružaju mogućnost da malo pobegnemo od klasičnog prikaza zgrada, saobraćaja, postrojenja, vozila. Uz diorame, kako se još nazivaju, umetnik nas vodi u neke druge krajeve.

Iako verovatno posmatrate dioramu ušuškani u zatvorenom prostoru pod klimom ili blizu radijatora, ove umetničke kreacije vas makar na kratko vode u neke prirodnije krajeve – šume, planine, reke, jezera itd.

Uz pejzaž i prirodnu okolinu obično bude prikazan i neki događaj iz svakodnevnog života ljudi u tim krajevima, pa se i na taj način održava sećanje na kulturno nasleđe i istovremeno posmatrači podsećaju na kulturnu, etničku i svaku drugu raznolikost.

Mikro diorame ili vinjete – kako god vam draže

Vinjete, odnosno mikro makete pokazuju jednu isečenu situaciju, događaj, predmet ili bilo šta drugo što umetnik želi istaći. Mogu se praviti pojedinačno i od njih sastaviti celina ili biti jedinstveni prikaz za sebe.

Toliko su male da gotovo uvek mogu stati na dlan, a ono što je posebno zanimljivo kod njih jesu detalji i to koliko se umetnik mora potruditi da što verodostojnije prikaže svaku sitnicu.

To može biti prikaz kuće sa dvorištem, gde se može videti još mnogo detallja kako upotpunjuju celokupan doživljaj.

Prikazali smo osnovnu podelu maketa i njihovu ugrubu kategorizaciju. Verovatno je da ima još nekih modela koje nismo spomenuli, ali ovo su oni koje ćete najčešće videti kada se budete susretali sa maketama.

Pojedine makete mogu biti vrsta za sebe, jer njih prosto ne možemo svrstati niti u jednu sličnu grupu. One su često i dela slobodnih umetnika koji prosto rade za svoju dušu, ali mogu biti i proizvod rada profesionalaca koji su dobili specifičnu želju od klijenta.

Maketarstvo je aktivnost poznata još od antičkog doba, da bi se tokom istorije razvijala i danas dobila savremeni oblik, prepoznatljiv po korišćenju modernih materijala i naprednim tehnikama. Nadamo se da smo i vas kroz ovu kratku edukaciju privukli korak bliže maketarstvu, te da ćete se i sami oprobati prvom prilikom. Za početak, kao i mnogi, makar iz hobija!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *