Najzdravije hrane za zdravlje zuba i usta

Dobro je poznato da šećer, kiseline i pigmenti iz hrane mogu da negativno utiču na zdravlje i boju naših zuba,

Međutim, znatno manje se govori o pozitivnim efektima konzumacije određenih namirnica kada je reč o oralnom zdravlju.

Zdrava i uravnotežena ishrana svakako da je najvažnija za opšte stanje organizma, ali ne možemo da zanemarimo činjenicu da su neke namirnice prosto zdravije od drugih za naše zube i desni.

U nastavku ćemo navesti neke od njih, koje bi svako trebalo da uvrsti u svoj redovni meni.

Medical treatment at the dentist office.

Brokoli

Iako mnogi ne vole brokoli, ovo povrće fantastičan je izvor vitamina C i K, koji su važni za zdravlje kostiju.

Njegova struktura pomaže i kod uklanjanja ostataka hrane između zuba i na taj način sprečava pojavu karijesa.

Osim toga, ova dva vitamina u kombinaciji dobro deluju na zgrušavanje krvi, što je naročito bitno nakon stomatoloških operacija poput operacije ugradnje zubnih implantata.

Zeleno lisnato povrće

Izuzetno hranjive i nisokalorične namirnice poput spanaća, kelja i raznih zelenih salata bogate su kalcijumom, folnom kiselinom i čitavih spektrom vitamina i minerala koji će doprineti zdravlju zuba i desni.

Osim toga, hrskave vrste salata će doprineti čišćenju ostataka hrane, i na taj način delovati preventivno kada je reč o pojavi karijesa.

Mleko i mlečni proizvodi

Sir je verovatno jedan od najboljih namirnica za zube iz više razloga.

Najpre, sirevi sadrže jako malo šećera, a istovremeno su jako bogati kalcijumom. Sadrže kazein, protein iz mleka koji je posebno koristan za obnovu zubne gleđi. 

Istovremenom, kalcijum pomaže očuvanju gustine kostiju, dok visok nivo fosfata pomaže da se održi zdrava pH vrednost u ustima, sprečavajući pojavu karijesa.

Za osobe na biljnoj ishrani, proizvodi od soje su odličan izbor kalicijuma. Ovo uključuje i sojino mleko, tofu sir, edamame, tempeh i druge proizvode.

Beli i crni luk

Nema sumnje, beli i crni luk neće učiti Vaš dah svežim i prijatnim, ali aktivni sastojak belog luka, alicin, ima snažno dejstvo protiv mikroba i pomoćiće u prevenciji bolesti zuba, posebno kod periodentalnih bolesti.

Sa druge strane, crni luk ima snažna antibakterijska svojstva i na sličan način će prevenirati bolesti zuba i desni.

Integralne žitarice

Za razliku od šećera, prostih ugljenih hidrata, integralne žitarice neće se lepiti za zube i doprineti stvaranju karijesa.

Hleb i testenina od celog zrna, integralni pirinač, kinoa, ječam i ostale integralne žitarice su zdrav izbor nude obilje hranjivih sastojaka koji pomažu zubima i desnima da ostanu zdravi.

Kuvana ovsena kaša preporučuje se nakon stomatoloških zahvata kao što je ugradnja bezmetalnih krunica, kada se preporučuje konzumacije meke hrane. 

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su prave nutritivne bombe. Prepune su vitamina i minerala, poput kalcijuma, fosfora, vitamina D, gvožđa, magnezijuma, vitamina E, kalijuma, cinka i drugih.

Svi ovi mikronutrijenti doprineće očuvanja zdravlja zuba i desni.

Jabuke

Jabuke su pune vlakana i pomažu čišćenju zuba i povećavaju lučenje pljuvačke, koja može da neutrališe kiseline koje ostaju u ustima.

Iako jabuke sadrže šećer, mnogo je manje verovatno da će on izazvati karijes nego što je to slučaj sa sokom od jabuke, budući da sok od jabuke za razliku od cele voćke ne sadrži vlakna.

Zapravo, konzumacija bilo kakvih sokova nije preporučljiva kada je u pitanju zdravlje zuba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *