Opremanje za porođaj – šta je sve potrebno mamama?

carapice-za-bebu

Iščekivanje prinove koju prati i planiranje onoga što će buduća mama poneti u torbi koju nosi u porodilište svakako je prijatna obaveza. Ali to znači razmišljati o praktičnim stvarima, a ne o odlasku na modnu reviju, mada je uvek lepši osećaj kada se obuče nešto što volimo i u čemu uživamo.

U porodilištu to možda nije prioritet, pa ovaj put sebi priuštite udobnost! Pre svega odećom. Jednostavno, ono u čemu se osećate prijatno! Komotna majica ili haljina, koju žena uvek rado bira, trebalo bi da podrazumeva i pamučni donji veš, a sada zbog hranjenja bebe i adekvatan grudnjak za dojenje. 

Da bi vaše pripreme bile uspešne dobro bi bilo da ne zaboravite ni jednu stvar koja bi bila neophodna vama ili bebi. Pokušali smo da sve savete ispišemo, pomenemo ono što ćete obući i spakovati u torbu. Istražili smo umesto vas, pa vam dajemo sve potrebne savete u nastavku teksta! 

Oprema za trudnice se pakuje blagovremeno

Naš savet je: ne čekajte Dan D da biste spakovali torbu ili zgodan koferčić sa točkićima. U žurbi da odete na vreme, možda ćete nešto zaboraviti. Možete početi sa pripremanjem onoga što ćete nositi u porodilište početkom osmog meseca trudnoće. 

Ako na porodiljskom odsustvu odbrojavate dane do dolaska dragog člana porodice oko koga će se ubuduće sve i svi u kući vrteti, ništa vas ne sprečava da počnete i ranije sa pravljenjem spiska neophodnih krupnica i sitnica! Najzgodnije u telefonu, možda beležnici ako vam je lakše ili na računaru. 

Pomoć pred odlazak u porodilište

U ovaj deo priprema svakako uključite i budućeg tatu, da pomogne u pripremi torbe za porodilju, a i da bi je poneo na putu do porodilišta. Uz spisak teško da će nešto ostati van nesesera, zaboravljeno i van te torbe, pa i posebna kesa za prljav veš koji će biti sređen kod kuće.

Ali neće biti propast sveta ako se nešto tek u bolnici ispostavi kao “zaboravljeno”. Doneće naknadno neko iz familije. Ukoliko se nedavno porodila neka vaša drugarica ili koleginica, pitajte je šta je ono što ne bi trebalo da propustite pakujući se za odlazak u porodilište.

Od četkice za zube do nazuvica – oprema za porodilište

Razmislite o uobičajenim stvarima koje su vam svakodnevno potrebne: četkica i pasta za zube, četka za kosu, gel za tuširanje, šampon, vlažne i obične maramice. Ne zaboravite da ponesete dva-tri manja peškira.

Ako imate suvu ili dehidriranu kožu, ponesite hidratantnu kremu, kremu za ruke… Kada spakujete sve setite se da su porodilišta dobro zagrejana, ali ipak možete u torbu da staviite nekoliko pari nazuvica.

Pamučni materijal i za mamu i za bebu

Odlučite se i za meki frotirski ogrtač, komotne spavaćice ukoliko več u bolnici ne daju porodiljama spavaćice, ali ne zaboravite da ponesete papuče, najbolje plastične, ali i džemperčić baš ako ste mnogo zimogrožljivi. Pitajte u porodilištu da li vam obezbeđuju pelene za bebu i čaršave, naprimer, pa to na vreme pribavite i donesite. 

benkica-za-bebu

U principu pamuk je poželjan materijal, pogotovo za donje rublje, što znači i grudnjak koji mama nosi. U brushalteru mogu da se nađu i dodatni upijači tuferi koji će spasiti mladu mamu ne baš lepih mokrih fleka na majcama. U trgovinama ima i specijalizovenih majica za dojenje koje neki nazivaju “pametnim” jer se lako “otvore” sa strane ili ispod grudi pa olakšavaju hranjenje bebe

Kopčanje napred za mamu

Zbog hranjenja bebe, a to znači pre svega dojenja do šestog meseca deteta najmanje, grudnjak, tunika ili bluza trebalo bi da se lako otkopčaju napred. 

Nisu na odmet ni jastuče za leđa za mamu tokom dojenja kao i mekano gnezdo za bebu u kome će posle obroka onako sita ubrzo zadremati. 

Nosiljka za novog člana porodice

Novog člana porodice najčešće tata, stric, ili ujak u nosiljci će izneti iz porodilišta. Za tu priliku biće donete dve tetra pelene, bodi ili štramplice, u zavisnosti od godišnjeg doba biće tu i pokrivač, kapica. 

Za tople letnje dane podrazumevaju se kratki rukavi, tanji materijali. Gotovo da nema mame koja kod kuće ne pripremi paket sa bebinom prvom odećom. Vodeći računa da njena mezimica bude u roze štramplicama a ako je na svet donela dečaka – teško da neće izabrati plavo odelce. Ako beba nasleđuje odeću starijih braće i sestara boja će biti najmanje važna.

Bebina prva odeća – pelene, benkice i štramplice

Sve za bebu je oprano i ispeglano kada ona izlazi iz porodilišta, da bi već po dolasku kući, ukoliko je neophodno ona bila presvučena. Znači već je kupljen najveći paket pelena za jednokratnu upotrebu, svakako najmanje veličine. 

U bebinom ormaru je i tridesetak tetra pelena, desetak švedskih za široko povijanje, potom pet bodija, četiri-pet štramplica, odelaca, pet pari čarapica. Ukoliko su nastupili hladniji meseci, kapice i tople jakne i ćebenca se podrazumevaju. Dve flašice i cucle su isto tako obavezna potrepština.

Čitanje prekraćuje vreme u porodilištu

Ponekad na porođaj i dolazak bebe mora da se sačeka još dan-dva. Ako je to u bolnici i ako imate snage i želje za čitanjem pobrinute se za časopise, knjige, slušalice, punjač za mobilni telefon..

I naravno, ne zaboravite da ponesete sva potrebna dokumenta, počev od zdravstvene knjižice do neophodne medicinske dokumentacije. 

S obzirom da trudnice, čekajući porođaj, važan i lep događaj u svom životu, nastoje uvek da čuju nešto više o tuđim iskustvima, da otkriju neki novi savet, verujemo da i sve ovo što smo pomenuli može da bude korisno tokom priprema za odlazak u porodilište. Kao još jedan podsetnik. Srećan porođaj želimo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *