Šta raditi u slučaju nezgode na putu

saobracajna-nesreca-ostecen-far

Sezona putovanja na kraće i duže relacije i kreiranja lepih uspomena donosi i povećan rizik od ne tako lepih situacija, odnosno od nezgoda na putu. To svakako ne znači da treba putovati u strahu, već da je poželjno informisati se na vreme i pripremiti se za neprijatan scenario koji bi potencijalno mogao da se desi. 

Dobar način da to uradite jeste upravo da pročitate sadržaj poput ovog, gde će biti reči o tome šta sve možete uraditi ukoliko dođe do nezgode na putu, ali i kako da učinite sve što je u vašoj mogućnosti da izbegnete eventualne neprijatnosti na putu. 

Za vas smo pripremili praktičan vodič. 

Pripremite kontant telefone za pomoć na putu 

Nezgoda na putu nije nužno udes. Može se desiti da vam se pokvari neki deo automobila, da skliznete sa puta, ili udarite u neku površinu, u svakom slučaju ukoliko vas zadesi da ostanete zaglavljeni na putu, služba za prevoz neispravnih vozila, odnosno šlep služba jeste kontakt koji treba da imate u svom telefonu. 

Uštedeće vam mnogo vremena da sve važne brojeve telefona unesete u svoj mobilni, a možete ih izdvojiti u beleškama, kako bi vam bili pri ruci u slučaju da u trenutku nezgode ne budete mogli da razmišljate trezveno kao inače. 

Ukoliko putujete kroz svoju zemlju, već znate brojeve svih hitnih službi, ali bi o istim kontakt telefonima trebalo da se informišete bilo gde u inostranstvu. 

Odreagujte mirno i promišljeno 

Ovaj savet deluje kao nešto što se podrazumeva, ali mnoge nepredviđene situacije pokažu da je upravo to ono što mnogi izostave. Ukoliko vam se automobil pokvari, prvenstveno se potrudite da osigurate svoju i bezbednost svoje porodice. 

Ako je moguće sklonite se sa puta, pravilno označite mesto nezgode i mirno pozovite pomoć. Obratite pažnju da li u blizini imate hladovinu (ovo je vrlo važno ukoliko su temeprature visoke kada idete na letovanje), i da li je u vašoj okolini naseljeno područje, gde možete potražiti pomoć i od lokalaca. 

Dakle, sagledajte sve “benefite” situacije u kojoj se nalazite i pokušajte da što više olakšate ovu neprijatnu situaciju. 

Udes na putu – pravilno postupanje u ovoj situaciji 

Saobraćajna nezgoda odnosno udes na putu sa sobom donose regulisanu proceduru postupanja, zbog toga bi najbolje bilo da se strogo držite istih ukoliko dođe do ove izuzetno neprijatne situacije. 

ruka-volan-unutrasnjost-automobila

Postoji određeni redosled postupaka koji bi trebalo da ispoštujete. 

Za početak ugasite vozilo i uključite sva četiri svetla kako biste signalizirali ostalim vozačima na putu da je došlo do nepredviđene situacije. Pre nego što i sami izađete iz automobila obavazno je obući fluoroscentni prsluk (neophodno je da ga imate u vozilu). 

Pravilno obezbedite mesto nesreće: postavite sigurnosni trougao najmanje 50 m od nesreće van naseljenog mesta, odnosno 10 m u naseljenom.

Nakon toga je neophodno da obavestite policiju i da ostanete na mestu saobraćajne nezgode do dolaska policije i završetka čitavog procesa uviđaja. Jedino kada ovo pravilo ne važi jeste u slučaju da je nekome potrebna hitna lekarska pomoć – tada se može udaljiti sa mesta nesreće. 

Nadoknada štete 

Ono što mnogi vozači previde jeste da prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja svi vozači motornih vozila, vlasnici polisa osiguranja dužni su da imaju primerak Evropskog izveštaja o saobraćajnoj nezgodi. Ovaj izveštaj dobijate prilikom registracije vozila, i neophodno ga je pokazati na zahtev policajca.

Reč je o standardnom obrascu koji se koristi u čitavoj Evropi i validan je umesto sandardnog policijskog izveštaja. Ovaj obrazac možete potpisati kada dođe do manje materijalne štete i kada se “dogovorite” sa drugom stranom o načinu isplaćivanja iste. Ono što je važno naglasiti jeste da obe strane moraju potpisati ovaj izveštaj, a poželjno je dostaviti što više informacija o slučaju: fotografije recimo. 

Kada je reč o većoj materijalnoj šteti, tada je policijski izveštaj i njihovo procenjivanje krivice ono što je neophodno. Nakon što obave uviđaj doneće i sud o tome ko je kriv, a nakon toga se procenjuje šteta koju potom pokriva osiguravajuća kuća krivca. 

Greške koje možete napraviti nakon saobraćajne nezgode

Jedna od kardinalnih grešaka koju vozači prave jeste napuštanje lica mesta, ili pomeranje vozila sa istog. Dakle, pre nego što policija dođe ne treba raditi ništa od navedenog, sve što treba jeste obezbediti mesto nezgode. Ukoliko odete sa lica mesta osiguravajuće društvo neće biti u mogućnosti da isplati odštetu. 

Druga greška je potpisivanje Evropskog izveštaja kada je u pitanju veća šteta i kada ima povređenih – u ovom slučaju uvek birajte policijski izveštaj. Takođe, treća greška koju možete napraviti je da ne popunite dobro Evropski izveštaj onda kada se stvore uslovi za njega (kada je šteta manja).

Nadamo se da su vam ovi saveti bili korisni, ali i da vam neće zatrebati na vašem sledećem putovanju. Srećan put! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *