5 kreativnih saveta za fotografisanje u prirodi

Priroda je oduvek bila jedan od osnovnih motiva vizuelnih umetnosti. Neka od najvećih imena likovne umetnosti često su inspiraciju nalazila u prirodi pa tako danas retko ko na pomen suncokreta neće pomisliti na Van Goga. Tu su i primeri poput poznatih Moneovih lokvanja ili Sezanovih jabuka. 

Ni fotografija ovde nije izuzetak, dinamičnost i cikličnost prirode daju nam bezbroj mogućnosti da eksperimentišemo prilikom kreiranja naših malih umetničkih dela. Svako godišnje doba daje nove mogućnosti za poigravanje sa prirodnim pojavama i fenomenima, plodovima i cvećem karakterističnim za baš taj deo godine! 

Ako na sve to dodamo i par detalja ili iskoristimo objekte koje gotovo svako ima u kući novine u vašem pristupu fotografiji su neminovne!

Ukoliko želite da eksperimentišete sa fotografijom ili oplemenite vaš Instagram feed ili ako vam je potrebna ideja za poklon dragoj osobi, ljubitelju prirode – nastavite da čitate ovaj tekst, podelićemo 5 kreativnih saveta za fotografisanje u prirodi!

#1 Izmaglica u pokretu za bajkovitu atmosferu 

Ovaj tekst započeli smo podsećajući se velikih imena slikarstva inspirisanih prirodom. Zato se čini prikladnim da se naš prvi predlog odnosi na tehniku kojom ćete postići efekat galerijskih slika. U pitanju je takozvana izmaglica u pokretu (Motion blur). 

Ova tehnika zahteva upotrebu panning-a dok je blenda otvorena za vreme ekspozicije te pravi iluziju kretanja. 

Ova tehnika može biti posebno interesantna ukoliko se isproba u šumi. Uz efekat magle i iluzije kretanja postići ćete fotografije sa mističnom i numinoznom atmosferom!

#2 Približavanje prirodi kao prečica do originalne fotografije

Približite se! Da, toliko je jednostavno! I verovali ili ne, taj sasvim običan savet može dovesti do fantastičnih rezultata! Teksture biljaka i lišća, kore drveća i šabloni koje možemo primetiti na njima, mogu dovesti do autentičnih apstraktnih fotografija. Takve fotografije prepune boja će sasvim sigurno privući pažnju i zainteresovati posmatrače! 

U uvodu pomenuli smo i fotografiju kao savršeni poklon! Apstraktne fotografije mogu biti sjajan ornament koji se lako uklapa u svaki enterijer. 

Insekti su mala stvorenja koja najčešće u ljudima bude negativne emocije, ali ukoliko im se približimo, ne samo da možemo videti uzbudljive šare i teksture, već možemo napraviti i divne romantične fotografije! Približite se, pratite i kadrirajte dinamiku dva insekta, npr. dve bubamare ili dva mrava. Insekti mogu biti bogat izvor fotografija koje će u vašoj dragoj osobi probuditi najnežnija osećanja čak i ako im do tada nije bila blagonaklona! 

#3 Iskoristite svakodnevne predmete i oplemenite vaše kadrove u prirodi

Određeni objekti koje koristite svakodnevno mogu vam biti od ogromne pomoći da, bez obrade, oplemenite vaše fotografije iz prirode! 

Upaljač i šibice su nešto što svaka kuća poseduje. Simbolički, ovi predmeti predstavljaju ljudsku sposobnost da kontroliše prirodne fenomene kao što je vatra! Dovoljno je da zapalite šibicu i stavite je ispred objektiva, u zavisnosti od promene pozicije drvceta možete eksperimentisati i doći do interesantnih krajnjih ishoda!

oko-zeleno-biljka

Stare bakine naočare sa velikom dioptrijom, stavljene na sočivo vašeg fotoaparata uz maksimalni zoom out, mogu doprineti efektu nalik popularnom “ribljem oku” (fisheye). Ovi  objektivi daju ultra široku perspektivu. Ime su dobili po vidnom uglu kakav poseduju ribe.

CD je nešto što je ranije imalo široku upotrebu, a danas uglavnom sakuplja prašinu kod kuće. Međutim, može biti sjajan način da postignete efekat duge. Dovoljno je samo da okrenete CD ka suncu koje će reflektovati boje na usmerenu površinu! Može postizati sjajne rezultate kod portreta, kada razlivene boje padnu preko lica!

Ogledalo je verovatno i najočiglednije pomagalo koje može davati sjajne učinke. Njegova primena u fotografiji je široka i fantastično je za postizanje različitih zanimljivih rešenja. Tako npr. možete staviti ogledalo na kamin ili drugi izvor toplote i uslikati odraz koji se vidi u ogledalu.

Odrazima možete manipulisati po potrebi, ali bi se sjajan krajnji rezultat postigao ukoliko bi se na ogledalu pojavio, primera radi, prozor iza koga pada sneg. Na taj način bi postigli komplementarnost kućne topline i spoljašnjih zimskih vremenskih prilika!   

#4 Iskoristite prednosti svakog godišnjeg doba za savršene fotografije u prirodi

Kada smo već kod zimskih vremenskih prilika, da li ste znali da je šansa da se u isto vreme pojave dve identične pahulje ravna nuli? Svaka pahulja koju ufotkate, predstavlja autentičnu sliku i ne samo to! Mećava, susnežica i padavine generalno daju sjajne efekte na fotografijama i stvaraju specifičnu magičnu atmosferu!

Jesenje rupičasto lišće takođe može predstavljati fantastičnu podlogu za postizanje novih fotografskih ostvarenja! Stavite rupičasti list na sočivo foto-aparata i posmatrajte šta vidite kroz šupljine! Igrajte se lišćem – bacite ga u vazduh i postignite fotografije koje će izgledati kao da ste uložili mnogo više truda u njih!

Sakupite školjke na plaži i dva dela školjke spojite tako da izgledaju kao krila. Držite vaša krila od školjki blizu sočiva fotoaparata i slikajte svog modela okrenutog leđima. I eto jednog kreativnog rešenja kako da uobičajeni portret sa plaže učinite poetičnim! 

#5 Potražite inspiraciju u slikarstvu za savršeno kadriranje prirode

Možda neko pomisli da ovo uopšte nije predlog koji podstiče kreativnost. No, iznenadili biste se, koliko zahtevan projekat može biti reprodukcija neke od umetničkih slika fotografijom. 

Ovaj savet je posebno značajan u periodima kada iz nekog razloga (npr. loši vremenski uslovi) niste u mogućnosti da “izađete na teren” a uželeli ste se fotkanja prirode! Već smo pomenuli da je mrtva priroda nešto što je inspirisalo poznate slikare u velikoj meri.

Uzmite korpu sa voćem i pokušajte da replicirate neku od osoba sa slika Đuzepe Arćimbolda, slagajući ga! Zahtev za kreativnošću ovde dostiže svoj maksimum ali sa sobom nosi i bezgraničnu zabavu! 

Ukoliko ste se pak zatekli u bašti irisa ili polju pšenice, probajte da razmišljate kao Van Gog i uhvatite savršeni kadar inspirisani delima ovim velikim umetničkim talentom! 

 

Nadamo se da ćete iskoristiti neke od naših saveta, te da će vam oni pomoći u novom sagledavanju prirode! Želimo vam uspešno fotkanje i originalne slike kojima će se svi diviti! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *