Trendovi u dizajnu enterijera 2020

Kupili ste stan ili ste na početku renoviranja, a želite da u svakom smislu unapredite stil i funkcionalnost svog životnog prostora? Aktuelni trendovi u dizajnu enterijera mogu vam pomoći da uredite svoj dom tako da ispunjava sve vaše potrebe i bude prilagođen vašim životnim navikama.

Stilovi uređenja prostora se menjaju iz godine u godinu, ali lepota se i nalazi upravo u njihovoj sposobnosti da se modifikuju i uklapaju sve elemente enterijera s ciljem poboljšanja života. Ukoliko ste vlasnik nekretnine i aktivno pratite sve promene na tržištu, onda znate koliko dizajn enterijera ima važnu ulogu u prezentaciji i prodaji stanova.  Dobro uređen i opremljen stan u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, i bilo kom drugom većem gradu u Srbiji lakše možete prodati ili iznajmiti. Široka ponuda stanova na Internetu sasvim izvesno pokazuje da su najatraktivnije i najpoželjnije upravo one nekretnine koje su uređenje u skladu sa tekućim trendovima.

U ovom tekstu vam predstavljamo neke od vodećih trendova u dizajnu enterijera u 2020. godini. 

Multifunkcionalni prostor

Aktuelna situacija u zemlji i svetu uticala je na sve sfere života uključujući i dizajn enterijera. Sve više domaćinstava usmereno je na rad i učenje od kuće, pa je onda sasvim jasno zbog čega je jedan od najrelevantnijih trendova u 2020. godini multifunkcionalni prostor. Naravno, to nije novina sa kojom se susrećemo tek u ovoj godini. Već izvesno vreme dizajneri enterijera otvoreno rade na kreiranju planova za multifunkcionalne prostorije u domu.

Kuhinja kao radna soba

Funkcionalno korišćenje i produbljivanje prostora najčešće se vidi u kuhinji i trpezariji. Trpezarijski sto može biti i odličan radni sto, što kuhinju pretvara u idealno mesto za kuvanje, druženje i rad. Ukoliko je u pitanju manji stan ili kuća, šank ili pult može biti odlična zamena za sto. Uz nekoliko dekorativnih elemenata ovako uređena prostorija eleminiše potrebu za čitavom zasebnom sobom za rad.

Prostor za dečju igru i – posao 

Druga kombinacija koja je postala trend jeste dnevni boravak ili neka druga veća soba koja je ujedno i odličan porstor za dečju igru. Uz pametan raspored nameštaja, osiguraćete bezbedno mesto za igru u kome, istovremeno, može raditi, kuvati i paziti na decu. Prilagođen prostor pod stepeništem, ugaona garnitura ili čitav ugao sobe sa dečjom kuhinjicom ili garažom sa automobilčićima su samo neke od ideja.

Privatna teretana u garaži?

Teretana u spavaćoj sobi ili garaži? Nemojte da vas uplaši ova ideja. Zapravo, za sve one kojima je potrebna vežba a nemaju vremena da odu u teretanu, ovo je i više nego praktično rešenje, koje je pritom i lako sprovesti u delo. Slobodan prostor u garaži ili podrumu iskoristite da smestite tegove, sobni bicikl ili traku za trčanje. Ukoliko to nije moguće, za vežbanje kod kuće uvek možete koristiti mobilnu opremu koja ne zauzima mnogo mesta. Konopac za skakanje i bučice možete čuvati i upotrebljavati u bilo kom prostoru, zar ne? 

Zemljane boje i tonovi

Kada su u pitanju boje, zemljani tonovi su definitivno aktuelni trend. Govorimo o maslinasto zelenoj, zagasito narandžastoj i oker žutoj boji, kao i njihovoj sposobnosti da u prostor unesu toplinu i u isto vreme budu odlična veza sa eksterijerom.

Ukoliko težite tome da izgradite umirujuću atmosferu u svom domu, razmotrite ideju o nameštaju od prirodnih materijala. Drvo, metal u kombinaciji sa saksijskim biljkama i zidovima obojenim u već pomenute nijanse su siguran put do toga da prostor učinite ugodnim.

Floralni motivi na zidovima

Cvetni motivi na zidnim tapetama su trend koji godinama opstaje. Floralna pozadina u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi je upravo ono čime ćete dati pečat i pokazati da pratite savremene stilove. 

Uz privlačnost živih i kontrastnih boja, manjih ili većih dimenzija, usklađene sa ostalim dekorativnim elementima, tapete ili nalepnice sa cvetovima biće pravo osveženje u bilo kojoj prostoriji u vašem stanu. Rustičnu ili retro kuhinju možete osavremeniti bordo božurima ili ružama na tamnoj pozadini. Spavaća soba će postati svetlija ukoliko dodate malo boho stila u vidu nežnog poljskog cveća na zidu iznad kreveta, na primer. 

Cvetne pozadine su dobar izbor i za kupatila i predsoblja. Kako je reč o uglavnom manjim prostorima, oblaganjem zidova ćete ih oplemeniti i dati im karakter. Nema simpatičnije dobrodošlice od belih kala na samom ulazu u stan.

Kreveti sa baldahinom

Kreveti sa baldahinom su sasvim izvesno dokaz da se neki trendovi ponovo vraćaju u modu. Za hedoniste i ljubitelje komfora, koji žele od svoje spavaće sobe napraviti antistres oazu za uživanje, opuštanje i odmor u svakom smislu, ovaj komad nameštaja je odličan izbor.

Po uzoru na orijentalne ili ležajeve u baroknom ili rokoko stilu, sa ili bez prozračnih zavesa koji daju posebnu notu prostoriji, kreveti sa baldahinom su oduvek odlika luksuza i udobnosti. Ipak, da ne biste malu spavaću sobu opteretili velikim krevetom, pažljivo razmotrite veličinu i okvir kreveta i uskladite je sa veličinom prostorije. 

Kombinacija ratana i pletenog nameštaja

Iako se ratan i pleteni nameštaj oduvek smatraju značajnim elementima za uređenje eksterijera, ove godine dolazi u prvi plan kada je u pitanju dizajn unutrašnjeg prostora. Zbog topline i šarma koji nameštaj od pruća unosi u sobu, ali i zbog toga što ga je lako uskladiti sa svakim stilom, ovo ne treba da nas iznenadi.

Klupa ili stolica od ratana, pleteni otoman u dnevnoj sobi, za šta god da se odlučite, nameštaj od ovih materijala daće novu notu udobnosti i ležernosti svakom kutku.

Eksperimenti sa metalima

Metali su odličan način da u svoj stan unesete visoki stil i date prostorijama sofisticiran izgled. Bilo da je reč o metalnom stolu ili dekorativnim figurama u boji zlata, srebra ili bakra, ne možete pogrešiti. Neke od smernica za pametno uvedene elemente od metala su da, na primer, izbegavate tri različita metala za mešanje tj. pravljenje kombinacija. 

Takođe, kada mešate tople metale poput mesinga, bakra ili zlata sa hladno obojenim kao što je  aluminijum, nerđajući čelik ili srebro, izaberite jednu dominantnu boju kojom ćete staviti akcenat. Naravno, neutralne metale kao što je kovano gvožđe možete kombinovati sa svim. 

Pripazite i na to da u jednom delu svoje sobe ne skupite različite metale. Primer dobro ukombinovanih metalnih elemenata u prostoru je bakarni stočić i podna lampa napravljena od istog materijala u jednom uglu sobe.

Ovo su samo neki od inspirativnih aktuelnih trendova dizajna enterijera koji nude rešenja za savršeno uređen stan. Da li se neki od njih uklapa u stil vašeg stana?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *