Kako dekorisati radni prostor?

bonsai-drvo-2

Na našu produktivnost na poslu utiču različiti faktori, među kojima je i atmosfera kojoj doprinose naše kolege ali i ambijent u kome se nalazimo. Ukoliko svakodnevno radimo osam sati u kancelariji, to znači da dobar deo radne nedelje provedemo na poslu i zbog toga je vrlo bitno da se u tom okruženju osećamo prijatno i domaće.

Ono što u značajnoj meri može doprineti prijatnom osećaju na poslu jeste dekoracija kanceralije kojom ćemo ostaviti naš lični pečat. U zavisnosti od politike kompanije ili firme u kojoj radimo, i u zavisnosti od prostra kojim raspolažemo, naše mogućnosti će biti ograničene ali ovaj zadatak je i više nego izvodljiv uz malo dobre volje.

Praznično ukrašavanje – prva asocijacija na dekoraciju prostora

Najbolje što nam praznična atmosfera donosi jeste mogućnost da svoju kreativnost ispoljimo kroz novogodišnju dekoraciju. Iako je ideja da Novu godinu dočekate u nezaboravnom ambijentu, to ne znači da je praznična euforija rezervisana samo za datum dočeka, i vreme koje provodite van posla. U saradnji sa kolegama donesite praznike u vašu kancelariju. 

Verovatno u opticaju već imate neke ukrase, ali uz malo organizacije i  dobre volje, napravite dogovor sa kolegama da dopunite vaš praznični dekor. Nabavite jelku i ukrase za nju, a boje i dezene ukrasa možete uklopiti u izgled čitave kanceralije, ili se jednostavno odlučiti za šarenilo koje praznici dopuštaju. Kada se Novogodišnja noć približi ispod jelke se mogu naći i pokloni, koje ćete pripremiti u dogovoru sa kolegama.

Obavezno nabavite novogodišnje lampice, i to više njih. Šarene lampice u velikoj meri doprinose atmosferi u prostoriji, pa će učiniti da se osećate udobno ali i svečano. Možda će vam se ovaj nenametljiv detalj toliko dopasti da ih nećete sklanjati ni kada praznici prođu. 

Oplemenite prostor biljkama i prirodnim detaljima

Ono što najčešće nedostaje tokom rada u  kancelarijskom prostoru jeste dodir sa prirodom. Najbolji način da se ovo postigne jeste oplemenjivanje prostorije biljkama. Zelenilo u vašem radnom prostoru imaće višestruke benefite. Biljke deluju umirujuće, proizvode kiseonik, a takođe imaju dekorativnu ulogu u ambijentu u kom se nalaze. 

 

ambicioznostPrilikom izbora biljaka za kancelariju fokusirajte se na one kojima nije potrebno mnogo nege, pa neće ispaštati ako preskočite zalivanje ili dva jer ste bili preokupirani poslom. Ako na vašem radnom mestu nemate mnogo prirodne svetlosti, odaberite zamiju, afričko koplje, filodendron, ili minijaturno drvo. Ako imate dosta svetlosti, nabavite krasulu, ili kaktus. 

Još jedan način da donesete dašak prirode u poslovni prostor je da dodate kancelarijske elemente od prirodnog materijala. Primera radi, možete ubaciti drvene stolove, ili stolice, ali činjenica je da će ovakva investicija zahtevati veći novčani izdatak. Zato možete razmisliti o alternativama poput zidnih slika pejzaža prirode, ili manjih detalja od prirodnog mateirjala.

Od predmeta za praktičnu upotrebu napravite dekoraciju

Jedno od glavnih pravila za uređenje radnog prostor je da svaki predmet koji ubacite u kancelariju ima svoju namenu. Ovo možete iskoristiti prilikom dekoracije kao smernicu. Ono što će verovatno trebati u kancelariji jeste pano, odnosno tabla od plute na koju ćete kačiti podsetnike, ideje i slične važne informacije. Međutim, još nešto što možete okačiti, a što će doprineti dekoraciji su zajedničke fotografije sa kolegama, ili motivacione poruke za svaki dan.

Takođe, svakoj kancelariji je potreban zidni sat, a to vam daje mogućnost da ukrasite prostor satom koji će doprineti ambijentu koji ste odredili. Ista stvar važi i za lampe. Bilo da je reč o stonoj lampi, koju možete birati za sebe, ili o kancelarijskoj, zanimljiva lampa je nešto što će sigurno biti upadljiv detalj koji će doprineti dekoraciji. 

U svoj radni prostor možete ubaciti i ogledalo. Kada budete birali njegovu poziciju u kancelariji važno je da ga postavite tako da nikoga ne ometa u radu. Ogledalo je odličan detalj koji otvara prostor i reflektuje dodatnu svetlost. Odaberite neki vintidž ram koji će biti kontrast modernoj kancelarijskoj opremi, ili se opredelite za neki drugi izbor.

Ako imate svoju kancelariju većinu ideja ćete moći da primenite samostalno, međutim ako je delite biće potrebno da pomirite ukuse, želje i ideje vaših kolega. Kada vam to pođe za rukom imaćete slobodan put ka tome da svoje radno okruženje pretvorite u svoj drugi dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *