VODIČ ZA TRAJNU ŠMINKU – OSNOVE

Trajna šminka je najnoviji trend u ulepšavanju koji postaje sve zastupljeniji. Ona podrazumeva poseban metod nanošenja boje uz pomoć specijalnog aparata koji je sličan onom za tetoviranje, i ima tanku iglicu koje ubrizgavaju boju u gornji, površinski sloj kože.

Za razliku od tetoviranja gde se pigmenti ubacuju dublje u kožu, kod trajne šminke boja traje kraće jer se postepeno resorbuje ali ipak može da traje od 3 do 5 godina. Na ovaj način može se postići i korekcija nedostataka na licu. Preparati koje koristimo su upotpunosti bezbedni, bezopasni i nisu štetni za zdravlje.

Najčešće se radi trajna sminka usana (drugačije se zove i permanent usana), trajna sminka ajlajner i iscrtavanje obrva. Osim ovih, rade se i razni drugi tretmani trajnog ulepšavanja, trajna sminka obrva, cena ovih tretmana uopšteno govoreći može zavisi od salona gde se radi, tehnika kojom se radi, preparata koji se koriste, intenziteta šminke (upadljiviji ili više neutralan prirodni izgled) i mnogih drugih faktora.

Trajna šminka usana – šta treba znati

Trajna šminka usana podrazumeva tretman nanošenja boje u kožu usana, čime se postiže naglašavanje njihove boje, popravljanje oblika, a ova metoda vizuelno može i da uveća usne. Pre samog tretmana koža usana se priprema tako što se pilingom odstranjuju odumrle ćelije kože kako bi se boja što uspešnije nanela. Zatim sledi iscrtavanje oblika pa “punjenje” usana bojom.

Izbor boje se najčešće ostavlja klijentu, uz stručni savet. Kada se boja tek nanese, uz pomoć iglica koje boju ubrizgavaju u kožu, boja je nešto naglašenija nego što treba da bude na kraju samog postupka.

Kada prođe dve nedelje radi se korekcija ne bi li se permanent usana doveo do savršenstva. Postupak nije previše bolan, kao što se obično smatra, nije kao tetovaža iako se često smatra da su ova dva postupka isto. Kod tetovaža boja se nanosi dublje ukožu i zato ostaje trajno, a ovakvo naneta šminka ima svoj vek trajanja.

Trajna šminka – ajlajner

Pored šminkanja usana, na ovaj način moguće je šminkati i kapke. Iako zvuči bajkovito sve ove pogodnosti nam omogućava trajna sminka. Ajlajner koji većini žena zadaje muke više ne predstavlja problem jer sada možete nositi ajlajner svaki dan.

Poput postupka kojim se nanosi permanent usana, i kod kapaka se boja nanosi dužinom ivice oka, tik uz trepavice kao ajlajner. Ono što je najbolje kod ovog metoda jeste da klijent bira kako treba da izgleda trajna sminka.

Ajlajner može da se iscrta debljom ili tanjom linijom, različitih nijansi od sive do tamno braon ili crne boje. Ajlajnerom se postiže da oči budu upadljivije i više istaknute što je želja svake žene ili čak potreba, ukoliko dama nosi naočare za korekciju vida pa oči ne dolaze do izražaja.

Trajna šminka obrva

Lepe obrve, adekvatnog oblika prilagođenog obliku lica mogu da naglase prirodnu lepotu. Možda najefektniji način da nešto promenite na licu jeste da uradite obrve. Neverovatno koliko lepe obrve mogu da promene čitavu fizionomiju lica.

Onim osobama koje majka priroda nije darovala lepim i gustim obrvama, ili pak nisu zadovoljne njihovim oblikom može pomoći trajna sminka obrva. Cena iscrtavanja obrva može da varira u velikom stepenu od salona do salona.

Cenu određuje metod koji se obrve iscrtavaju. Najzastupljenija je japanska metoda, gde se iscrtava jedna po jedna dlaka, a postiže se veoma prirodan izgled. Druga metoda je tetoviranje, trajnija je od japanske metode jer se koriste druge vrste pigmenata, a sam postupak je drugačiji. Osim metode kojom se iscrtava trajna sminka obrva, cena je zavisna i od toga da li se menja oblik obrva. Osim toga i intenzitet odnosno jačina pigmenta kada se iscrtava trajna sminka obrva, cena ovog tretmana je definisana i površinom na koju se pigment nanosi.

Iako se ponekad tako smatra, trajna šminka nije prolazni trend. Ona je nastala kao odgovor na potrebu savremene žene da stalno izgleda sređeno i doterano, a da ne troši puno (ili nimalo) vremena na sređivanje i šminkanje. Najviše se radi trajna sminka usana, trajni ajlajner, ali i trajna sminka obrva. Cena ovih tretmana je definisana površinom kože koja se šminka i preparata koji se koriste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *