Zanati za kojima tražnja ne iščezava

 

Kao zanimanja sadašnjosti i budućnosti navode se softverski inženjeri, kreatori aplikacija, IT stručnjaci generalno, kao i menadžeri ljudskih resursa, a zanimanja za koje je uvek bilo i biće tražnje svakako su i doktori, advokati, pogrebni preduzetnici, kozmetičari itd.

Sve veća urbanizacija, industrijalizacija, ali i digitalizacija sveta, ova zanimanja i profesije je uzdigla, a određena zanimanja, profesije i zanate ostavila je u istoriji. Međutim, uprkos opštem mišljenju o iščezavanju svih zanata, neki od njih odbijaju da se povuku sa scene rada, za njima i dalje postoji potražnja, a kako stvari stoje – uvek će i postojati. U nastavku teksta pročitajte koji su to neki od zanata za kojima tražnja ne iščezava.

Električari – dok je struje, biće i potrebe za električarima

S obzirom na to da je život čoveka u modernom dobu nezamisliv bez desetine, ako ne i stotine uređaja koji rade na struju, pogotovo u domaćinstvu, ne čudi što za električarima tražnja ne iščezava – naprotiv.

Električar je naziv zanata, ali i zanimanja čoveka koji se njime bavi. Ovaj zanat podrazumeva ugradnju, servisiranje, popravke električnih instalacija i uređaja. Električari se bave uređajima koji podrazumevaju jaku struju, dok se elektroničari bave uređajima manje strujne jačine. Bilo da želimo da renoviramo stan, kupimo novi električni uređaj, ili nam se stari pokvari – električar je taj koga ćemo zvati upomoć.

Uređaji koje električar ugrađuje, servisira i popravlja su: uređaji bele tehnike, električne vuče, kućne instalacije, transformatori za napajanje, prenosioci električne energije itd.

Tapetari – osvežavaju nameštaj

Kako stvari stoje, ni tapetari nisu ti koji treba da brinu za potražnju svog zanata! Oni vrše najrazličitije poslove – tapaciranje stolica i promena dezena su jedni od najbitnijih segmenata posla, ali ne i jedini. Presvlačenje nameštaja vrlo je korisno, s obzirom na to da se nameštaj kao što su stolice, fotelje, dvosedi, trosedi, graniture itd. retko kvari, a često prlja. Ovo izaziva potrebu na tržištu za presvlačenjem nameštaja umesto kupovine novog.

Čak iako se ne isprljaju ili ne pocepaju, dezene i boje ovih komada nameštaja svako nekad poželi da osveži, da dekoriše ili ukrasi, pa ne čudi što za tapaterima postoji, a uvek će i postojati velika tražnja. Neke tapetarske radionice nude i uslugu kompletne restauracije nameštaja, a čak i izrade novih, unikatnih jastuka za nameštaj, kao i samog nameštaja.

Obrađivači drveta – neophodni u procesu izrade drvenih predmeta

Za obradom drveta takođe će uvek biti potražnje na tržištu, pa ni ljudi koji se njime bave ne moraju da brinu za blisku, a ni daleku budućnost svog zanata. Drvo, kao što znamo, u svom prirodnom obliku ne izgleda onako kako ga vidimo u našim domaćinstvima, poslovnim kancelarijama itd.

Kako bi drvo iz prirodnog oblika i forme prešlo u formu stola, stolice, vrata, ukrasa ili bilo kog ukrasnog ili funkcionalnog predmeta od drveta drvo zahteva obradu, a ovim zanatom bave se upravo obrađivači drveta.

Kao alate oni koriste razne vrste bušilica i drugih aparata koji im pomažu pri ovom zadatku, a obavljaju ga brušenjem, testerisanjem, rendisanjem, glodanjem, uvrtanjem šrafova i mnogim drugim radnjama. Bez obzira na to kako će se drvo kasnije koristiti – da li će ga ručno obrađivati druge vrste zanatlija ili će ići u industrijske svrhe – obrađivač drveta je neophodan element celokupnog procesa.

Vodoinstalateri

Kao ni električarima, ni vodoinstalaterima posao ne jenjava, a tražnje za njih će biti dok god je i najrazličitijih vodoinstalacija. Vodoinstalater se bavi priključivanjem slavina, cevi, WC šolja, lavaboa, bojlera, veš mašina i najrazličitijih uređaja koja rade priključena na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Vodoinstalater vrši i njihovu instalaciju, ali i održavanje. Njega zovemo i kada se neki od ovih uređaja pokvari, kao i kada je potrebno planiranje i postavljanje cevovoda u odnosu na druge instalacije. Posao može da obuhvata različite objekte, uključujući tu i starije objekte kao i novogradnju. Može da radi za kompanije a i samostalno.

 

Zanatlije za kojima i dalje postoji tražnja na tržištu rada su i autoelektričari, lakireri, bravari, kao i zavarivači. Uvek će biti i onih koji vole da kupe i obuju cipele koje je izradio dobar obućar, šešir na kom je potpisan odličan šeširdžija, kao i originalni nakit ručne izrade juvelira. Nema sumnje da će najbolji ovih zanata uspeti da ga održe još mnogo godina, a uvek će biti onih koji ne vole konvencionalne predmete, pa će ih angažovati radi originalne i jedinstvene izrade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *