Oblaganje površina prirodnim kamenom: dajte vašem domu novi izgled!

fasada-prirodni-kamen-kuća-dvorište

Obloge od prirodnog kamena predstavljaju savršen način da izgled vašeg doma učinite atraktivnijim i samim tim povećate njegovu vrednost. Prirodni kamen koristi se za oblaganje najrazličitijih površina, od spoljnih fasada na kućama, preko ograda, terasa i dvorišnih staza, pa sve do zidova i podova u enterijeru. Ima dekorativnu ulogu, a u isto vreme je praktičan i dugotrajan materijal.

Ali da krenemo redom, u ovom tekstu pokušaćemo da vam predočimo sve glavne razloge zbog kojih biste trebali da razmislite o upotrebi prirodnog kamena u dekoraciji enterijera i eksterijera na vašem posedu. Pročitajte.

Šta je u stvari obloga od prirodnog kamena?

Obloga od prirodnog kamena podrazumeva tanak sloj materijala koji se postavlja na željene čvrste površine, najčešće na spoljne zidove kuća, ograde dvorišta, potporne zidove i sl. Za oblaganje se koriste kamene ploče i lomljeni kamen.

Osim dekorativne funkcije i stvaranja autentičnog ambijenta, oblaganje površina lomljenim kamenom, odnosno kamenim pločama, ima i brojne druge benefite, kao što je zaštita tih površina od nepovoljnih vremenskih uslova.

Materijal za oblaganje dostupan je u različitim bojama, teksturama i oblicima od prirodnog kamena – što pruža veliku fleksibilnost u planiranju dizajna. Lako se može uklopiti u moderne ambijentalne celine, a pogodan je i za uređenje u tradicionalnom stilu.

kuća-prirodni-kamen-fasada
Foto: Pixabay.com

Kamen je dugotrajan i potpuno prirodan materijal koji se pokazao kao izvanredno rešenje u dekorisanju enterijera i eksterijera. Kamene obloge daju upečatljiv izgled vašem domu i ulepšavaju celokupan prostor na jedan zaista poseban način. Osim toga, veoma su lake za održavanje.

Površine koje se mogu oblagati prirodnim kamenom su najrazličitije, a ovo su neke od najčešćih:

Spoljne fasade

Obloge od prirodnog kamena mogu biti različitog dizajna, zavisno od vrste kamena koji se koristi. Na primer, obloge od studeničkog lomljenog kamena, svetlo žute boje, daju toplinu i rustičnost fasadi, dok se korišćenjem sivog ili crnog lomljenog kamena postiže efekat prefinjenosti.

Unutrašnji zidovi

Prekrivanje kamenim oblogama određenih zidova u radnoj sobi ili u zastakljenom prostoru vaše kuće obezbeđuje jedinstven vizuelni doživljaj, dok kamene obloge u predsoblju daju osećaj kao da ste već na otvorenom prostoru, a da to zapravo niste.

Kamini u kući i kuhinje na otvorenom

kamin-enterijer-prirodni-kamen
Foto: Pixabay.com

Lomljeni kamen je idealan za oblaganje kamina ili dela prostora u vašem dvorištu predviđenog za pripremanje roštilja (tzv. kuhinje na otvorenom), pri čemu daje dubinu i privlačnost zidovima koji bi inače bez obloga bili ravni i jednolični.

Betonske i druge površine u dvorištu

Kamene obloge mogu poslužiti kao idealno pejzažno rešenje i često se koriste kao prirodna pozadina za bašte i vrtove. Daju atraktivan izgled nižim potpornim zidovima oko vrtova, betonskim zidovima i stubovima ograda, a odlične su i za oblaganje stepeništa, terasa, cokli, temelja, letnjikovaca, fontana, kao i za izradu dvorišnih staza i trotoara.

Oblaganje podova u enterijeru

Kamene obloge su idealne ako želite rustični izgled kuhinjskih podova ili vizuelni efekat većeg prostora u uskim i skučenim hodnicima. Upotrebom kamenih ploča stvara osećaj većeg prostora. Odlične su i za ostvarivanje wellness dizajna u životnom prostoru, naročito u kupatilima.

Glavne prednosti obloga od prirodnog kamena

Bez obzira na to da li njima ukrašavate enterijer ili eksterijer svoga doma, obloge od prirodnog kamena učiniće svaki prostor atraktivnijim i prijatnijim.

Prava, autentična kamena struktura zidova (čitav zid izrađen isljučivo od kamena) ima nekoliko nedostataka. Pre svega, skuplja je, više vremena je potrebno za izgradnju i veoma je teška za popravke i održavanje. Sa oblogama od prirodnog kamena nećete imati ovakav problem. One su idealna alternativa koja vam omogućava postizanje visoke estetičnosti, a pritom nije toliko skupa i postavlja se i izrađuje brže. Jednostavnije rečeno, presvlačenjem zida od cigle ili od betona tankim slojem lomljenog kamena dobijate izgled pravog kamenog zida.

Zidne kamene obloge imaju brojne prednosti koje ih čine boljim izborom u odnosu na većinu drugih materijala:

#1 Lepota prirodnog kamena

Zbog svojih potpuno prirodnih tekstura, senki i raznih boja, obloge od prirodnog kamena daju istu dubinu zidu kao i autentični kameni zid. U stvari, skoro je nemoguće razlikovati vrhunsku kamenu oblogu na betonu ili nekom drugom materijalu od kompletno kamenog zida koji je izgrađen postavljanjem kamena na kamen.

Bilo da vaša kuća ima tradicionalni ili savremeni izgled, obloge od lomljenog prirodnog kamena se mogu koristiti za još snažnije isticanje stila i luksuza. One daju potpunu autentičnost bilo kom zidu, podu, ili bilo kom drugom unutrašnjem ili spoljašnjem segmentu vašeg poseda.

#2 Širok izbor lomljenog kamena

Jedna od glavnih prednosti je širok spektar kamenih obloga koje arhitekte, građevinci i vlasnici nekretnina imaju na raspolaganju pri izgradnji ili renoviranju nekog objekta.

Obloge od prirodnog kamena se izrađuju od različitih vrsta lomljenog kamena, mogu biti različitih boja, stilova i oblika. U zavisnosti od vašeg ukusa, ali i funkcionalnih potreba, možete birati između struganičkog, studeničkog, granita, kvarca, granita, kvarca i brojnih drugih vrsta kamena.

Osim toga, lomljeni kamen se može koristiti kako za unutrašnje i spoljašnje zidne obloge, tako i za oblaganje manjih i teže dostupnih područja, kao što su razni ćoškovi, uglovi i sl.

#3 Lomljeni prirodni kamen je višenamenski materijal

Zidne kamene obloge imaju širok dijapazon primene. Kao što smo ranije napomenuli, bilo da se odlučite da ih upotrebite za oblaganje unutrašnjih ili spoljašnjih površina, podjednako će biti upečatljive i funkcionalne.

Ako želite da postavite zidne kamene obloge na otvorenom, možete ih koristiti za ukrašavanje dela oko roštilja, fontana, potpornih zidova, poštanskih sandučića, dimnjaka, popločavanja dvorišta.

staze-za-dvorište-prirodni-kamen
Foto: Pixabay.com

Ako želite da izgled vašeg enterijera pruža osećaj prirodnog, onda je kamena obloga nepogrešiv izbor za vaš kamin, delove zidova ili cele zidove, za popločavanje kupatila ili kuhinje.

Jednom rečju, ideje za upotrebu obloga od lomljenog kamena su ograničene samo vašom kreativnošću!

#4 Brza i kvalitetna ugradnja

Dok je izradnja jakog i čvrstog tradicionalnog kamenog zida složen i dug postupak, postavljanje kamenih obloga je daleko jednostavnije. Zahvaljujući tome što se iz kamenoloma izdvajaju deblji lomljeni komadi koji se seku, svaki komad sa zadnje strane ravan. Njihova glatka poleđina omogućava dobro prianjanje, laku i brzu ugradnju.

Podizanje zidova od pojedinačnih glomaznih komada različitih veličina i oblika, kao i cementiranje i ređanje jednog po jednog kamena, čini izgradnju kamenog zida prilično velikim poduhvatom. Nakon toga  je potrebno i puno vremena za čišćenje. Za razliku od pravog kamenog zida (kamen po kamen), postavljanje kamenih obloga je mnogo čistiji i uredniji postupak.

#5 Dostupnost

Obloge od prirodnog kamena su ekonomski isplativa opcija pre svega iz dva razloga: može doneti impresivne dekorativne rezultate i predstavlja dugoročno i dugotrajno rešenje koje se lako održava i prepravlja. Lomljeni prirodni kamen za oblaganje najrazličitijih površina može se u Srbiji kupiti i online, a cena po kvadratu je od 6-12 eura, zavisno od vrste.

Izgled i tekstura prirodnog kamena retko koga mogu da ostave ravnodušnim, a njegova otpornost na vetar, kišu, sneg, hladnoću, vrućinu i razne druge vremenske prilike garantuju dugotrajnost. Zato je ugradnja lomljenog prirodnog kamena odlična investicija za sve vlasnike koji žele da svoj dom učine još lepšim i komfornijim mestom za život.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *