Kako da slikama oplemenite enterijer vašeg doma?

slike-polica-ukrasi-biljke-na-zidu

Uređenje enterijera vašeg doma može da bude naporna, ali i vrlo zabavna aktivnost. Najinteresantniji momenti dolaze upravo na kraju, kada je vaš dnevni raspored ispunjem dekorisanjem i kreiranjem udobnih i inspirišućih kutaka. 

Jedan od segmenata ukrašavanja doma je svakako i dekorisanje zidova, a slike koje okačite u sobe vašeg stana ili kuće će umnogome promeniti izgled prostorija i uneti posebnu vedrinu u vaš životni prostor. U nastavku teksta vas podsećamo zašto je važno da oplemenite vaš prostor slikama i na koji način to možete da uradite.  

Likovna umetnost – večni izvor inspiracije i nadahnuća

O značaju slikarstva i likovnih dela govori se u umetničkim, ali i psihološkim krugovima, što ne čudi kada se uzme u obzir ogromni uticaj umetnosti na čovekovu psihu. Likovna umetnička dela vekovima su inspirisala književnike, muzičare, režisere i mnoge druge da zablistaju u određenoj umetničkoj oblasti i naprave kreaciju inspirisanu određenom slikom.

Likovna umetnost izražava se pomoću likovnog jezika, a o značaju ovakvog čovekovog izražavanja govori i podatak da umetnost kao takva postoji od perioda praistorije. Iako se ona razvijala i epohalno menjala, uvek je imala značajan uticaj na posmatrača, ali i čitavo društvo. 

Uticaj umetnosti u svakodnevnom životu čoveka ne može se izbeći. Umetnička dela ostavljaju moćan utisak na čoveka, impresioniraju ga, inspirišu, bude sva čula i aktiviraju širok spektar osećanja. 

Pojedina dela likovne umetnosti mogu pokrenuti lavinu emocija i preispitivanja. Sa druge strane, gledajući određeno umetničko delo budi vam se osećaj topline, prijatnosti, pripadnost i sigurnosti.  Zašto onda ono ne bi zauzelo počasno mesto na zidu vaše dnevne sobe?

Slike na platnu – ištampajte sliku po želji

Štampa na platnu je jedan od načina da reprodukujete poznato umetničko delo ili izradite omiljene fotografije sa dragom osobom. Prilikom ovog načina dekoracije zidova treba da vodite računa o kvalitetu platna, te odaberete štampariju koja će izraditi vašu željenu sliku na što kvalitetniji način.

Postojanost slika na platnu je zapravo nešto čime treba da se vodite priikom odabira štamparije. Izuzev fotografija i umetničkih slika, možete odabrati štampu portreta, pejzaža, velikih evropskih gradova, ili upečatljive motivacione poruke. 

Veliki broj ljudi odlučuje se za popularni triptih – slika štampanu iz tri dela koja može biti vrlo interesantan detalj i oplemeniti vaš prostor na jedinstven način.

Sasvim je sigurno da će vas ovaj vid dekoracije enterijera oraspoložiti, motivisati, povećati nivo energije, a kada je to potrebno inspirisati i pospešiti kreativnost.

Uramljene fotografije – okačite uspomene u omiljeni kutak vašeg doma

Postoji mnoštvo načina pomoću kojih možete istaći svoje uspomene sa putovanja, važnih događaja, ali i iz svakodnevnih spontanih situacija zabeleženih oštrim okom kamere telefona. 

Uramljivanje fotografija je upravo jedan od njih. U zavisnosti od dizajna vašeg prostora i stila za koji ste se odlučili, fotografije se mogu nalaziti u raznobojnim kvalitetnim ramovima, a na vama je da se zabavite u uklopite ih po sopstvenoj želji. 

Još jedan popularan vid dekoracije prostora je izrađivanje crno-belih fotografija ili kreiranje popularnog zida sa slikama gallery wall. Ovaj vid ukrašavanja zidova podrazumeva da ćete samo jedan zid u određenoj prostoriji istaći upravo slikama koje će biti grupisane na poseban način i izražavati vaše raspoloženje, stil, ali i istaći važne životne momente. 

Na vašem zidu se mogu naći i uramljeni citati iz omiljenih filmova, apstraktne slike koje vas inspirišu, umetnička dela vaših mališana i tome slično. Takođe, još jedan predlog jeste da prošetate do prodavnica antikviteta ili buvljaka sa polovnom robom, jer upravo ovde možete pronaći unikate i originalna umetnička dela koja će krasiti vaš zid. 

Igrajte se – uživajte u procesu preuređenja doma 

Promena slika na vašem zidu će u potpunosti izmeniti ambijent određene prostorije, stoga je dobra ideja da se pozabavite upravo ovom aktivnošću ukoliko vam je dosadio izgled određene sobe u vašem životnom prostoru

Savetujemo vam da promenite raspored slika, boju ramova, način kombinovanja slika, i td. Kreirajte umetničko delo zajedno sa partnerom ili detetom, te mu namenite počasno mesto na zidovima dnevne sobe ili neke druge prostorije. Ideja je mnogo, a upravo je dekorisanje zidova prilika da iskažete svoju kreativnu energiju i pokažete lični stil.  

Proces dekoracije zidova, odabira umetničkih dela, zanimljivih slika i fotografija može biti zaista zabavna aktivnost i uneti radost u vaš dom, a predlažemo vam da ispitate različite mogućnosti i izaberete onu opciju koja najviše pristaje enterijeru prostora u kojem živite. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *