Koliko nam je obuća važna u svakodnevnim aktivnostima?

patike-za-trcanje

Bez obzira koji tip preferirate, činjenica je da nam je obuća svima potrebna za mnoge aktivnosti, kao i da veliki deo dana provodimo u njoj.

Odlazak na posao, trening, poseta restoranima i noćni izlasci su svakodnevnica svima nama, kada prilagođavamo kompletan outfit uključujući i obuću. Ona ima ulogu da pruža udoban i siguran korak, kao i kvalitetnu podršku tokom čitavog dana.

Za neke je obuća samo odraz stila i načina oblačenja, dok se drugi ipak oslanjaju na njene funkcionalnosti. Proizvođači obuće uvideli su potrebe kupaca i ponudili širok asortiman proizvoda, dok je na vama samo da prošetate omiljenim tržnim centrom i odaberete savršen par cipela ili patika.

Prodavnice obuće u Beogradu pripremile su kvalitetne modele, koji će vam pomoći da se osećate udobno, prijatno i lepo tokom svakodnevnih aktivnosti. 

U nastavku teksta pročitajte zbog čega nam je obuća toliko važna i kako odabrati modele spram životnih navika.

Patike za sve vrste sportskih aktivnosti

Složićete se kako je odabir prilagođenih modela patika veoma bitan pre započinjanja bilo kakve sportske aktivnosti.

Ukoliko ne odaberete odgovarajući model, rizikujete povrede, neudobnost i slabije performanse tokom bavljenja sportom. Proizvođači sportske opreme nude svojim kupcima mogućnost da izaberu model precizno prilagođen i namenjen za određeni sport.

Patike za trčanje omogućavaju lagan korak i mekan dodir sa podlogom, što atletičari i ljubitelji trčanja u prirodi umeju da cene. Košarkaške patike su sa druge strane dodatano ojačane oko zglobova, kako bi se smanjio pritisak i sprečile povrede.

Patike za igranje fudbala su dizajnirane tako da savršeno odgovaraju anatomskom izgledu stopala, kako bi fudbalerima omogućile odličnu kotrolu lopte. 

Mi smo naveli samo neke primere, dok istraživanjem možete naići i na modele patika za druge sportove koji su isto tako specijalno prilagođeni.

Obuća za svaki dan neophodna je apsolutno svakome

Pored sportskih modela obuće prilagođenih za trčanje, skakanje i ostale aktivnosti, obuća za svaki dan je univerzalna i svako od nas ima makar jedan par u svom cipelarniku.

Kategorijski predstavlja veoma široku grupu, ali su to najčešće udobne patike koje možete prilagoditi u različite stilove oblačenja. One se nalaze negde između klasičnih sportskih modela i obuće za elegantnije prilike.

Pored toga što svako od nas teži tome da obuća za svaki dan bude što udobnija, s obzirom da se i najviše nosi, ona na neki način iskazuje naš stil.

U poslednjih nekoliko godina se razvio trend nošenja patika sa debelim i visokim đonom, koje su ujedno raznoliko dizajnirane, sa širokom paletom boja na sebi. One na pravi način oslikavaju duh današnjih generacija, ali u ponudi možete pronaći značajno neutralnije modele, koji su još prilagodljiviji za različite stajlinge.

Elegantna obuća za svečane prilike

Poslovni sastanci, večere, uniformisan odlazak na posao podrazumevaju nošenje elegantne obuće poput muških kožnih cipela i ženskih cipela sa štiklom.

elegantne-cipele

Činjenica je da ovaj stil života ipak ne upražnjava većinski broj ljudi, ali da opet svako od nas ima makar jedan par elegantne obuće u svom ormanu. Ona se čuva za posebne prilike kao što su odlazak na romantičnu večeru ili neki drugi poseban događaj poput raznih proslava.

Bez obzira da li ste ljubitelj elegantnog načina oblačenja ili više preferirate opušteniji stil, ne dozvolite da vas iznenadi poziv na neki poseban događaj, već uvek imajte potrebnu obuću spremnu.

Uz svečane cipele ćete zaokružiti kompletan večernji outfit i svojim prisustvom ostaviti sve bez daha.

Obuća za bolji kvalitet zdravlja

Pored obuće kao adekvatne podrške za sportske aktivnosti, svakodnevnicu i posebne prilike, želeli bismo da napomenemo koliki značaj imaju posebno prilagođeni anatomski modeli i njihovu ulogu za zdravlje organizma.

Često se anatomske obuće koja pruža odličnu potporu tabanima i kičmi, setimo tek kada bolovi krenu. Ne možemo reći da pojava bolova u celom telu predstavlja retkost, što i ne čudi obzirom na to koliko se vremena dnevno provodi na nogama i u obući.

Napetost, otečenost, problemi sa venama i druge neprijatnosti često su manifestacije nošenja loših modela patika ili cipela, naročito kod ljudi koji ceo dan provode na nogama zbog posla. Danas je tehnologija izrade obuće toliko napredovala da vam ne trebaju posebni ulošci, već njih dobijate ugrađene u određenim modelima.

Održavanje obuće jednako je važno kao i pravilan odabir

Iako ste se pobrinuli da u svom ormanu imate adekvatne modele za svaku priliku, ne dozvolite da vam obuća propada zbog neadekvatnog održavanja. 

Osnovna pravila održavanja patika i drugih modela obuće bilo koje obuće podrazumevaju:

  • potrebno je da obuća bude suva pre čišćenja;
  • sredstvo za održavanje prilagodite materijalu patika i cipela;
  • luftiranje obuće nakon nošenja i prirodno sušenje nakon pranja;
  • nabavite opremu za čišćenje: četke, kreme, gumice, sprejeve;
  • izbegavajte pranje i sušenje obuće u veš i mašini za sušenje;
  • izbegavajte sušenje pored veštačkih izvora toplote.

Odaberite obuću za svaku priliku, sačuvajte svoja stopala od povreda i prilagodite je stajlingu kakav god stil preferirate. Ponuda obuće je zaista ogromna, a dovoljno je da odvojite jedno vikend popodne i posetite dobro opremljeni šoping centar i na jednom mestu pronađete sve što vam je potrebno.

 

  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *