![](https://nkc.org.rs/wp-content/uploads/2018/11/kolaci-kakao-posluzenje-1024x682.jpg)
Kada u svom domu organizujete proslavu ili neko drugo veće okupljanje, jedan od najvažnijih segmenata organizacije su odabir i priprema jela. Takođe, ako često pravite veća okupljanja, onda imate i dodatni izazov, jer treba da se trudite da iznova pripremate ukusna i originalna jela.
Kako bi Vaši gosti bili zadovoljni, nisu Vam uvek potrebni komplikovani recepti i skupi sastojci, nekada je dovoljno biti kreativan i kombinovati sastojke koje do sad niste. Ukoliko, nemate mnogo vremena da osmišljavate zanimljivu dekoraciju i isprobavate nove recepte, mi Vam dalje u tekstu nudimo recepte za kreativna jela kojima ćete oduševiti goste.
Kuglice od sira kao predjelo ili prilog
Ovaj neobični recept možete pripremati u svakoj prilici, prilično je jednostavan i kuglice možete poslužiti kao predjelo ili kao prilog uz glavno jelo. Uz kuglice od sira, preporučujemo da pripremite i meso, a kuvanje u slow cooker aparatu za sporo kuvanje učiniće da meso bude mekano i ukusno i gostima će se jelo sigurno dopasti.
Prilikom pripreme ovog jela potrebno Vam je 250 grama tvrdog sira, jedno jaje i 35 grama brašna. Krupno narendajte sir, pomešajte ga sa jajem i brašnom i od smese rukama napravite 18 jednakih kuglica. Potom ih oblikujte mokrim rukama da dobiju pravilan oblik i uvaljajte ih u brašno. Zatim umutite jaje, dodajte kap sirćeta i pomešajte prezle sa susamom. Svaku kuglicu umočite u jaje, pa u prezle i tako dva puta, da sir ne bi iscureo tokom prženja.
Pre nego što počnete da pečete, kuglice treba da ostavite sat vremena u zamrzivaču, a onda ih zagrejte u dubokoj masnoći i ako iz neke kuglice počne da curi sir, izvadite je odmah. Nakon toga, kuglice možete dekorisati tako što ćete ih posuti biberom, suncokretom, susamom, svežim peršunom ili možda alevom paprikom.
Kolačići sa bananom za dezert
Ukoliko ne možete da se opredelite da li želite da napravite voćni ili čokoladni dezert, onda možete pripremiti kolačiće sa kakaom i bananom, koji neodoljivo podsećaju na mafine. U ovu poslasticu se stavljaju još i orasi i višnje, kao i suvo grožđe, a posebnu aromu kolačima pruža cimet. Evo šta Vam je sve potrebno za pripremu ovog interesantnog dezerta.
Kako biste pripremili kolačiće sa bananom, potrebno Vam je 200 grama banane bez kore, 50 grama šećera, jedno jaje, 115 grama brašna, 25 grama kakaoa, 0,5 ml cimeta, 0,5 ml soli, 4 ml sode bikarbone, 60 grama oraha, 3 ml limunovog soka, 24 višnje i 48 zrna suvog grožđa.
Kolačiće pripremate tako što zagrejete rernu na 180 stepeni i pleh sa 12 kalupa namažete margarinom. Potom krupno sameljete ili iseckajte orahe i stavite ih (nemojte ih mešati) u posudu sa brašnom, cimetom, kakaom i sodom bikarbonom. Očistite i ocedite višnje i u svaku stavite dva zrna suvog grožđa i umutite belance i so. Dodajte šećer i mutite sve dok ne dobijete čvrstu smesu, a zatim dodajte i umutite žumance.
Izaberite zrele banane, koje su umućene sa sokom od limuna, a u toku mešanja dodajte i jaje. Pomešajte brašno i orahe, i postepeno uz lagano mešanje dodajte penu od jajeta i banane. Smesu zatim moćete rasporediti u kalupe i kašikom napraviti udubljenje u testu i dodati po dve višnje i pomoću kašike ih pokriti testom. Kolačiće pečete 20 minuta
Ovaj dezert možete odmah nakon pripreme poslužiti gostima dok je topao, ali ga možete servirati i kao hladnu poslasticu. Ovi kolačići mogu biti odlična zamena za tortu koja se uglavnom pravi prilikom proslava, jer nema potrebe da ih sečete, već ih samo izvadite iz kalupa.
Proja sa tikvicama i crvenom paprikom
Proju su rado pripremale nekada naše majke i bake, a danas je često deo posluženja na proslavama, svečanim ručkovima i večerima, a priprema se i za svakodnevne prilike. Najvećim delom zbog toga što se jednostavno priprema. Ukoliko Vaši gosti vole ovu hranu, evo kako je možete napraviti na malo drugačiji način.
Od sastojaka Vam je potrebno 140 grama kukurznog brašna, 140 grama brašna, 2ml praška za pecivo, 3 ml sode bikarbone, 4 ml soli, 150 ml jogurta, 2 jaja, 10 grama šećera, 60 ml ulja, 300 grama mlade tikvice, 50 grama crvene paprike i 40 grama parmezana.
Nakon što ste nabavili navedene sastojke, potrebno je da iseckate tikvice na kockice do 6 mm, potom ih prodinstajte na maslacu, tek da se zastakle. Zatim iseckajte papriku na što sitnije komade i zagrejte rernu na 190 stepeni i pleh namažite margarinom. Pomešajte kukurzno i obično brašno i dodajte prašak za pecivo.
Umutite belanca i so, dodajte šećer i ponovo mutite. Na kraju umutite žumanca. Nakon toga, pomešajte jogurt i ulje, dodajte sodu bikarbonu, i malo ih promešajte u većoj posudi. Zatim lagano mešajte jaja i jogurt, dodajte im brašno, papriku i tikvice. Smesu stavite u pleh, pospite parmezanom i pecite oko 30 minuta.
Proju sa tikvicama i paprikom možete servirati za predjelo ili kao prilog glavnom jelu, a sa ovim receptom ćete sigurno ostaviti utisak na goste. Takođe, proju možete servirati na primer uz roštilj, ili neku drugu vrstu mesa.
Dodatni saveti za kreativnu dekoraciju
Prilikom organizacije proslava ili drugih okupljanja, osim što ćete pripremiti ukusna jela na originalan način, važno je i da Vaša trpeza bude lepo dekorisana. Evo nekoliko saveta, kako možete dodatno ulepšati Vaš tanjire i čaše, sto, salvete ili podmetače.
Tanjiri, čaše i escajg
Ukoliko želite da Vaša trpeza izgleda elegantno, nije neophodno da potrošite čitavo bogatstvo na skupocene tanjire. Vaši tanjiri ne moraju čak ni da budu iz istog kompleta. Sa ukusom upareni različiti tanijiri, mogu da izgledaju veoma efektno na stolu.
Kada su čaše u pitanju, grupišite čaše za vodu, crno i belo vino kako bi Vaša trpeza izgledala raskošnije. Escajg takođe možete postaviti na kreativni način, tako što ćete ga zavezati ukrasnom trakom ili kanapom ili ga postavitie na salvete preko tanjira.
Dekorisanje stola
Prilikom dekoracije stola, najvažniju ulogu igraju stolnjaci. Na Vama je da odlučite kakav dezen, boju ili dimenziju stolnjaka želite. Imajte u rezervi više prekrivača za sto različitih dimenzija za različite prilike, a takođe možete nabaviti i prostirke za sto koju su moderna zamena za stolnjak ili ih možete postaviti preko stolnjaka kako bi Vaša trpeza izgledala originalno.
Kada su u pitanju podmetači za tanjir, naš savet je da izaberte one koji su širi od tanjira, taman toliko da formiraju ram oko njega. Na Vama je da izaberete od kog će materijala biti podmetači.
Takođe, ako pripremate svečanu trpezu, preporučujemo Vam da nabavite platnene salvete, jer one daju finiji izgled stolu. Ukoliko ipak ne želite da perete salvete, kupite kvalitetnije papirne salvete intenzivnih boja i neobičnih šara.
Ukoliko ne znate kako da Vašu trpezu učinite originalnom, pripremite neko od navedenih jela, izaberite neobičan par tanjira, zanimljiv stolnjak i servirajte posluženje gostima. Ako se budete pridržavali navedenih saveta, sigurno je da će Vaša kuhinja i njena dekoracija, ostaviti utisak na Vaše goste.