Najkreativnije građevine na svetu

Građevinski projekti su uvek svrsishodni, u smilsu da se pokreću isključivo da bi imali neku poentu, ali nekad je ta poenta da se napravi zgrada koja će postati novi simbol grada, ili čak države, a nekad je reč o proizvodu kreativnosti stavljene u službu funkcionalnosti i originalnosti, a upravo je to slučaj sa najkreativnijim građevinama na svetu.

Ako ste ljubitelj arhitekture i ludog dizajna, a uspesi u građevinarstvu su vaša inspiracija, onda u nastavku teksta pogledajte listu najkreativnijh građevina koju smo sastavili, a koja vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim, a verovatno će vas i nasmejati.

1. Bar kod zgrada

Bar kodovi sami po sebi su prilično uobičajen prizor koji viđamo praktično svaki dan, na svemu što kupimo u bilo kojoj prodavnici, ali kladimo se da još niste videli bar kod u obliku zgrade, odnosno zgradu u obliku bar koda. Baš ovakva zgrada postoji u Sankt Peterburgu, a vrši funkciju šoping centra, pa je samo prigodno što je ovako dizjanirana.

Zgrada je crvene boje, i veoma je živopisna u odnosu na more sivila koje je okružuje i zgrada koje sve liče jedna na drugu. Ova zgrada je produkt kreativnosti arhitektonskog studija Vitruvius and Sons, i kodovi su zapravo prozori, dok se brojevi nalaze na vrhu koda, i takođe su u pitanju prozori. Prilično kul, zar ne?

2. Zgrada u obliku korpe

Ono što je počelo kao san Dejva Longabergera, osnivača kompanije Longaberger, se manifestovalo kao ogromna zgrada u obliku korpe u kojoj se nalaze korportaivne kancelarije ove kompanije. Dejvov san se ostvario 17. decembra 1997. godine, kada je sedište firme dizjanirano u obliku ogromne pletene korpe, otvorene za posao.

Iako je spoljašnjost zgrade ta koja fascinira sama po sebi, ni unutrašnjost nije standrdan. već zaista očaravajuća. Kad ulazite u zgradu dočekaće vas ogromno stepenište, koncertni klavir i mermerni podovi, a to je samo delić atrijuma ove sedmospratne zgrade.

3. Zgrada u obliku klavira, Kina

Kako samo ime kaže, reč je o zgradi u obliku klavira koja umesto ulaza ima ogromnu staklenu violinu. Otvoren krov ove zgrade takođe služi i kao nadstrešnica za terasu zgrade.

Nalazi se u Huaiananu, u Kini, i nije baš najjasnije za koga i zašto je konstruisana, ali ostaje da je postala spektakl provincije Anhui, nedaleko od Šangaja. Ulaz u liku violine zapravo služi da ovezuje zgradu sa tlom, pošto je deo u obliku klavira izdignut iznad tla, i stoji na tri betonska stuba.

4. Atomijum

Atomijum je verovatno najpoznatija zgrada u Briselu, i jedan od njegovih najupečatljivijih simbola. Napravlljena je za 58. Svetsku izložbu od strane Andrea Waterkyn-a, i predstavlja pravi produkt svog vremena: futuristička, čudna i sa jasnom porukom usmerenom na nauku. Visoka je 102 metra i oblikovana kao kristal gvožđa, uvećan 165 milijardi puta.

Ima čelične sfere, od kojih je 5 otvoreno za javnost, uključujući i restoran koji se nalazi u najvišoj sferi, odakle imate najlepši pogled na grad, začinjen odličnom klopom. U jednoj od ovih sfera otvorenih za javnost se nalazi stalna postavka posvećena nastanku zgrade i toku 58. Svetske izložbe.

5. Hram u obliku lotosa, Indija

Ovaj bahajski hram se nalazi u Delhiju, u Indiji, i završen je 1986. godine. Predstvalja jedan od ukupno sedam hramova pristalica bahaizma u svetu. Nalazi se istočno od Nerua, izgrađen u obliku lotosovog cveta i  smešten među lepo uređenim lepim zelenim površinama.

Struktura je napravljena od čisto belog mermera, projektovana od strane arhitekte Furiburza Sabhe koji je izabrao lotos zbog njegove česte simbolike u hinduizmu, budizmu, jainizmu i islamu. Pristalice bilo koje veroispovesti su slobodne da posete ovaj hram, bilo zbog molitve ili meditacije.

Oko latica hrama nalazi se 9 bazena sa vodom koji u dodru sa prirodnom svetlošću sijaju u različitim bojama, što posebno lepo izgleda u sumrak.

Verujemo da je ovih 5 zgrada dovoljno da vam oduzme dah ako ikada posetite ova mesta, a i takođe ne sumnjamo da su uživo još impresivnije, pa se nadamo da će pogled na njih pokrenuti i vašu sopstvenu kreativnost!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *