Špijunaža preko kamera mobilnog telefona: opasnost ili zabluda

Život bez pametnih uređaja danas bi bio nezamisliv. Nekada su mobilni telefoni služili upravo za telefoniranje i slanje poruka. Poneka igra i promena tona zvona za nas su bili više nego dovoljna zanimacija. Danas nam telefon najmanje služi za telefoniranje. Navikli smo da nam on bude veran saputnik tokom celog dana i koristimo ga za sve i svašta: pristup internetu, fotografisanje, snimanje…

Kako to obično biva, s dodatnim benefitima dolazi i dodatni rizik. Čim je uređaj povezan na internet, automatski se izlažemo riziku od hakovanja. Međutim, postavlja se pitanje, da li nas neko može špijunirati i preko kamere našeg mobilnog telefona?

Špijunaža preko kamere mobilnog telefona

Ideja da neko može da hakuje našu kameru i špijunira nas na taj način zaista je zabrinjavajuća. To bi značilo da je naša privatnost narušena i da je naša intima dostupna drugima 24/7. Zabrinutost povodom narušene privatnosti nas ne iznenađuje, međutim verovatno će vas iznenaditi informacija da su softveri za špijunažu preko kamera na mobilnom telefonu široko dostupni i poprilično jeftini. Kod pojedinih softvera postoji čak i gratis period u kojem imate priliku da ga besplatno isprobate. Reč je o softverima koje je jednostavno instalirati, a vi čak nećete postati ni svesni da ste postali žrtva hakovanja.

Informacija o jednostavnosti instaliranja ovakvih alata dodatno zabrinjava. Jednostavno pratite instrukcije koje dolaze uz kupljen softver i bez problema možete započeti špijunažu. U pojedinim slučajevima čak nije neophodno ni fizičko povezivanje s mobilnim telefonom koji je meta napada. Uspešnost rada softvera biće uslovljena i instaliranim operativnim sistemom. Primera radi, daleko je lakše hakovati uređaj koji koristi Android od onog koji koristi iOS. Kod uređaja koji koriste iOS, od hakera će se najverovatnije zahtevati “jailbreak”, što znači da su potrebne i određene veštine kako bi se zaobišle zaštitne komponente.

Hakovanje uglavnom neće biti ograničeno samo na špijunažu preko kamere. Stranac dobija pristup i vašem imeniku, porukama, pozivima, nalozima na društvenim mrežama, a može da vas prati čak i dok koristite tastaturu. Međutim, većina je najosetljivija upravo na informacije koje se mogu prikupiti hakovanjem kamera mobilnog telefona, jer haker na taj način može pristupiti delikatnom materijalu.

Kako sve špijunski softver može kontrolisati kameru telefona?

Postoji više funkcija koje nude savremeni špijunski softveri. Cilj je da se ukradu podaci koji će se dalje koristiti kao predmet ucene ili će se jednostavno ponuditi zainteresovanim stranama.

Snimanje fotografija jedna je od funkcija špijunskog softvera. Haker može pristupiti prednjoj i zadnjoj kameri telefona i tajno snimiti fotografije. Snimljeni materijal se dalje pohranjuje na oblak i lako mu se može pristupiti.

Snimanje video snimaka je jedna od opcija i funkcioniše na sličan način poput snimanja fotografija. Materijal se ponovo čuva na cloud-u i, u većini slučajeva, predstavlja najgori oblik narušavanja tuđe intime. Ako haker ima pristup kameri, može pokrenuti i snimanje uživo, te strimovati na sajtovima koji se time bave.

Pristup galeriji telefona takođe je jedna od funkcija. Pored novog materijala, haker ima pristup svim fotografijama i video zapisima koji se nalaze u vašoj galeriji. Retko ko redovno sređuje galeriju i briše fotografije, koje u određenim situacijama mogu biti kompromitujuće.

Kako da znam da li je kamera mog telefona hakovana?

Špijunski softveri su dizajnirani s idejom da savršeno rade u tajnosti. Baš iz tog razloga ih je veoma teško otkriti. Ukoliko primetite da se baterija vašeg telefona veoma brzo troši ili se telefon jako brzo zagreva, razmotrite i opciju da ste možda postali žrtva hakovanja.

Obratite pažnju i na sledeće znakove upozorenja:

  • pojavljivanje novih aplikacija na telefonu
  • sumnjiva aktivnost na vašim nalozima (društvene mreže, mejl, komunikacija…)
  • smetnje tokom poziva (eho dok razgovarate, pucketanje, jaka pozadinska buka…)

Postoje posebni softveri koji su kreirani u cilju otkrivanja hakerske aktivnosti na vašim uređajima. Najbolje rešenje za otkrivanje špijunskog softvera je instaliranje savremenog softvera koji ga može otkriti.

Briga o bezbednosti mora biti prioritet

Možda vam se čini da je tolika briga o zaštiti privatnosti preterana. Međutim, imajte na umu da sadržaj koji se jednom nađe na mreži, zauvek ostaje tamo. Nemojte zaboraviti ni na zaštitu vašeg doma i poslovnog prostora. Hakeri nisu zamenili provalnike, kojima je draže da otuđe vrednu imovinu nego da trguju ukradenim podacima. Baš iz tog razloga, ugradnja odgovarajućeg sistema tehničke zaštite mora biti prioritet. Na taj način štitite one do kojih vam je stalo, ali i svu imovinu. Kompanija MS Security nastoji da svoju ponudu uvek prilagodi potrebama korisnika i na naše tržište donosi najsavremenija sigurnosna rešenja. Nikada nije previše rano za brigu o fizičkoj i sajber bezbednosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *