Šta je to što jednu ženu čini privlačnom?

Standardi i merila lepote žene menjali su se kroz istoriju. Ono što se u renesansi smatralo privlačnom i lepom ženom, savremeno društvo bi ocenilo kao puniju damu kojoj ne bi bilo loše da poseti teretanu. Međutim, razlike u poimanju ženske lepote ne zahtevaju od posmatrača i tumača da zagazi toliko duboko u prošlost. Dovoljno je pregledati modne časopise iz druge polovine 20. veka, te da bude jasno kojom brzinom se menja moda i shvatanje šta je to lepo na ženi.

Ipak, postoje izvesni kriterijumi koje privlačna i lepa žena ostvaruje, bez obzira na to šta diktira trenutni modni trend. Kako kažu: „klasično je uvek u modi“, ali i „lepota je u oku posmatrača“.

Šta je to što je uvek lepo na ženi?

Mnogi muškarci, pa i žene misle da je odgovor na ovo pitanje u fizičkoj lepoti – u pravilnim crtama lica, savršenoj figuri,  pa i odeći po poslednjoj modi. Međutim, bez obzira na to što mediji propagiraju ovakav stav, činjenica je da sve navedeno nema vrednost i sjaj bez samopouzdanja i samouverenosti žene.

Lepa žena je ona koja se oseća dobro u svojoj koži, uprkos manjku ili višku kilograma, krivom nosu ili prekratkoj kosi. Privlačna žena je ona koja voli da zavodi, najpre sebe u ogledalu, a onda i svet oko sebe.

U prilog ovoj činjenici ide podatak da od 90-ih godina prošlog veka ne jenjava prodaja ženskih tangi i izazovnog donjeg veša. Revoluciju u svetu lepote, kao i uvek, povele su Francuskinje. Tako je seksipil na kraju prošlog veka dobio novi oblik u vidu ovog oskudnog odevnog komada. Čipkane, pamučne, u strastvenoj crnoj, nevino beloj ili pak vatreno crvenoj boji, tange su pravi pokazatelj toga da privlačna žena ume da nosi svoj seksipil i onda kad na sebi ima samo zavodljivu traku materijala.

Ovo zapravo potvrđuje da se atraktivnost neskriveno ispoljava kroz osmeh, razgovor i žensku energiju koja poručuje: ja mogu sve, obučena, u donjem vešu, haljini ili trenerci. Ja sam sposobna i lepa.

Privlačna žena je negovana žena

Žena 21. veka je rasejana multitasking čarobnica modernog doba. Svakodnevno suočena sa svojim poslovnim i kućnim obavezama sa jedne i Internet savetima o savršenom životu sa druge strane, žena mora da napravi ozbiljnu računicu vremena ne bi li ostvarila sve što se od nje očekuje.

Tu je čista i uredna kuća, topao i ukusan obrok za celu porodicu, profesionalizam u kancelariji, majčinska brižnost, fitnes ili pilates, izbalansirana ishrana, solidan društveni život koji podrazumeva nasmejalno lice u restoranu sa drugaricama ili skoncentrisanost u bioskopu i pozorištu, kao i zavodljivost u bračnom krevetu.

Zdravlje na prvom mestu

U osnovi svake lepote je zdravlje. Od izuzetnog je značaja šta ćete staviti u svoj tanjir. Ne mora se svaki obrok pretvoriti u prebrojavanje kalorija, ali je poželjno da održavate hormonsku  ravnotežu u organizmu i ne pravite velike oscilacije u kilaži. Unosom dovoljne količine vitamina i minerala obezbedićete normalan rad vitalnih organa, ali i lepotu i sjaj vaše kože, kose i noktiju.

Žene, posebno one koje su i majke mlađe dece, često „preleže na nogama“ svaku prehladu, grip ili neki drugi virus. Međutim, odmaranje koje sami sebi uskratite u tom trenutku samo slabi imuni sistem i čini organizam manje otpornim na infekcije. Kad vas savlada umor nakon napornog dana, dopustite sebi da prilegnete i uživate uz knjigu, film ili omiljenu seriju. Svet neće stati ako umesto vas sudove opere sudomašina.

Žena mora brinuti pre svega o svom reporduktivnom zdravlju. Redovne godišnje ili polugodišnje kontrole ginekologu su obavezne. Uz testove treba raditi i ultrazvuk dojki, kao i redovne samopreglede.

Stres na minimum

Činjenica je da živimo u stresnom dobu, kada nametnuti brz tempo života ne dopušta čak ni kratke predahe i relaksaciju. Međutim, upravo je to najveća klopka u koju žena može da upadne. Od izuzetnog je značaja za fizičko i mentalno zdravlje da se uspori, pronađe makar 15 minuta za opuštanje, dokolicu, kratku dremku ili neobavezno prelistavanje časopisa. Svedite stres na poslu na minimum pažljivim planiranjem obaveza. Predvidite događaje, kako na poslu tako i kod kuće i predupredite stresne situacije.

Neka vam priprema obroka ne predstavlja opterećenje, već zadovoljstvo. Ukoliko imate previše obaveza ili vam se na poslu bliži rok za završetak nekog projekta, uključite ukućane u održavanje kuće.

Druženje sa pozitivnim i nasmejanim ljudima izmamiće osmeh i na vaše lice. Iako se čini da je život samo gomila problema, iznad te gomile uvek postoji nešto više, lepše i vedrije kada ste okruženi nasmejanim i duhovitim ljudima.

Držite do sebe

Za neku ženu će to značiti odlazak frizeru ili manikiru, za neku odlazak na masažu ili trčanje. U zavisnosti od afiniteta i ličnih želja, svoju dozu samopouzdanja žena može dobiti boravkom u prirodi ili u šopingu. Razgledanje izloga, kupovina odeće, čitanje, plivanje, šminkanje – šta god da je ono što vas usrećuje, nemojte ga sebi uskratiti.

Redovno negujte svoju kosu, kožu i nokte, čak i kada se čini da za to nema dovoljno vremena ili novca. Nega počinje u kući, redovnim češljanjem, tuširanjem i osmehom u ogledalu svakog dana.

Privlačna žena zna da je privlačna

Briga o telu i fizičkom zdravlju i lepoti treba i mora biti ispraćena brigom o duhovnom zdravlju. Rasteretite svoj gusti raspored, svedite društvene mreže i druge izvore stresa na minimum. Udovoljite sebi. Nekad to može biti šoljica čaja, nekad parče kolača ili jednostavno lakiranje noktiju. Zabavite se, izađite na ples ili u kupovinu.

Setite se holivudskih filmova: zanosna lepotica je ona koja je svesna svoje lepote. Vamp-žena, zgodna i zavodljiva, oskudno odevena ili zakopčana do grla – privlačna je ona koja tu privlačnost nosi u sebi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *